Buekorps i Bergen, stiftet 14. juni 1857. De ekserserer på lørdager og de fleste onsdager fra mars til juni.

Som navnet tilsier er korpset hjemmehørende i området Nygård, Nygårdshøyden og Møhlenpris. Korpset samles og ekserserer på Møhlenpris Idrettsplass (den lille fotballbanen kalt «Småleken»). Korpset har også samlingsplass på Muséplass ved Det naturhistoriske museum, også kalt «Løven». Da Bataljonen ble stiftet, var dette området gårdsbruk og marker, så guttene kom for det meste fra strøket rundt Torgalmenningen og Strandgaten. I dag kommer medlemmene fra hele Bergen. En telling i 2009 viste av dagens nygaardsgutter bor de fleste i Fana og Ytrebygda bydel.

Nygaards Bataljon har alltid hatt et tett samarbeid med Dræggens Buekorps og Nordnæs Bataillon. I 1869 var likevel forholdet til Nordnæs Bataillon ikke på topp, da korpsene braket sammen i det såkalte "Nygaardsslaget".

Gamlekarene i Nygaards Bataljon er organisert i Eldre nygaardsgutters Forening (ENF). Der møtes gamlekarer i alle aldre 2-3 ganger i året ved festlige anledninger, men også ellers holder mange gamlekarer kontakt med hverandre og de aktive.

Nygaards Bataljon har sitt eget blad Nygårdsnytt som blir gitt ut ca. 4 ganger om året til aktive, gamlekarer og andre. Bladet blir gitt ut av ENF.

Nygaards Bataljon var det første buekorpset som begynte med uniformering av guttene.

Nygaards Bataljon skal også være (en av) de første som bedrev organisert fotball i Norge, da nygaardsgutten Johan N. L. Blytt i 1882 skrev til England etter regler og ball.

Minnestatuen Nygaardsgutten ble reist i Nygårdsparken i 1947, i forbindelse med korpsets 90-årsjubileum, til minne om de Nygaardsgutter som mistet livet under den annen verdenskrig.

Nygaards Bataljon

Buekorpsene.com

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.