Nordkalottdrakt for kvinner og menn

Nordkalottdrakt
.
Nordkalottdrakt
.

Artikkelstart

Nordkalottdraktene er utviklet av Dagny Madsen fra Tromsø, og var ferdig i 2001. Hun har tatt utgangspunkt i sine egne røtter fra både norsk, svensk og finsk territorium, og lagd drakter som hun ønsker skal være for hele Nordkalotten. Draktene er fritt komponert og tar ikke utgangspunkt i folkedraktskikken i noen av områdene de representerer.

Kvinnedrakta består av liv, stakk med forkle, lommer, hodeplagg, skjorte og tilhørende smykker. Livet og stakken, forkleet, lomma og lua lages i enten vinrødt eller eggeskallfarget klede med grønne kanter. Stakken er et omslagsskjørt som lett kan reguleres til ulike vidder, og forkleet er sydd fast til stakken.

Både livet, stakken, forkleet og lua har naturalistiske blomsterbroderier utført i ullgarn, og skjorta er brodert med hvitt moulinégarn. Plantene er molter, reinrose, dvergbjørk samt krekling. Det er to alternative hodeplagg: enten ei lue i samme stoff som resten av drakta, eller et skaut.

Som ytterplagg er det lansert en kep, som lages i samme stoff som resten av drakta. Det er designet eget metall til drakta, bestående av ei sølje med tre anheng formet som iskrystaller, og gravert mønster av nordlys og stjerner. Videre består sølvet av mansjettknapper og øvrige knapper formet som opphøyde iskrystaller. Det er Målselv sølvsmie som produserer sølvet.

Mannsdrakta består av langbukser og jakke i svart ullstoff. Jakka er kantet med vinrødt, og den samme fargen har vesten. Skjorta er i ubleiket bomull, og lukkes med ei nål i halsen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg