Dvergbjørk
Dvergbjørk, små runde blader med runde bladtenner er karakteristisk. Hunnraklene er ganske korte. Rest av en avblomstra hannrakle ses i øvre venstre hjørne. Nordre Knutshø, Trøndelag.
Dvergbjørk
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Dvergbjørk eller kjerringris er en liten busk i bjørkefamilien. De små, krypende buskene kan danne store bestander over skoggrensa i fjellet eller i arktiske områder, men arten forekommer også i lavlandet. Dvergbjørk har små, runde blader med runde bladtenner som får sterke rødlige farger om høsten.

Faktaboks

Også kjent som

risbjerk, kjerringris

Vitenskapelig navn
Betula nana
Beskrevet av

Carl von Linnè

Rødlistestatus i Norge
LC – Livskraftig
Global rødlistestatus
LC – Livskraftig

Beskrivelse

Dvergbjørk er busker med moderat forgreina kvister på inntil en meters lengde. Kvistene er mørke og lodne av korte hår. Bladene er om lag en centimeter i diameter og nærmest sirkelrunde med avrunda tenner i kanten. Bladene er tjukke og blankt mørkegrønne på oversida. Under er bladene lysere grønne. Om høsten blir bladene sterkt røde.

Blomsterstanden hos dvergbjørk er som hos andre bjørker, rakler, det vil si tette og aksforma samlinger av de reduserte, vindpollinerte blomstene. I motsetning til raklene hos andre bjørkearter står hannraklene hos dvergbjørk opp fra kvistene. Både hunnrakler og hannrakler er ganske korte. Frøene er flate nøtter med smale vingekanter.

Utbredelse

Dvergbjørk finnes både i lavlandet og i fjellet over mesteparten av landet, men er mindre vanlig ytterst mot kysten sør på Vestlandet. I lavlandet finnes dvergbjørk på myr, men i fjellet er voksestedene på fast mark i skog og over skoggrensa der snøen ikke ligger for djup.

Verdensutbredelsen er i et belte rundt Arktis.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

dvergbjørk
Betula nana
Artsdatabanken-ID
102136
GBIF-ID
5332004

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg