Nord-Makedonia er medlem av NATO. Verneplikt ble avviklet i 2006. Nord-Makedonias væpnede styrker har en samlet personellstyrke på 8000 aktivt personell, en reserve på 4850, og 7600 halvmilitære politistyrker.

Hær, marine og luftforsvar er ikke egne våpengrener, men komponenter i en felles styrke. Av tyngre utstyr har landkomponenten 11 stormpanservogner, 198 pansrede personellkjøretøy og middelstungt artilleri. Luftkomponenten har 14 helikoptre, hvorav to kamphelikoptre av typen Mi-24, ett lett transportfly og fem treningsfly. Sjøkomponenten har to patruljefartøy.

Internasjonale operasjoner

Makedonia deltok i 2022 i NATO-operasjonen i Kosovo (KFOR) med 65 personell, og med et mindre antall personell i NATO-operasjonene i Irak (NATO Mission Iraq) og Latvia (Enhanced Forward Presence), EU-operasjonene i Bosnia-Hercegovina (EUFOR) og Den sentralafrikanske republikk (EUTM RCA), og i FN-operasjonen i Libanon (UNIFIL).

Les mer i Store norske leksikon

Kilder

  • The International Institute of Strategic Studies (IISS) (2023). The Military Balance 2023

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg