Noctiluca

Morild blir sterkest synlig ved omrøring i sjøen, og skyldes ulike typer alger.

Artikkelstart

Noctiluca er en slekt av planteplankton i divisjonen fureflagellater. Noctiluta kan sende ut lys og gir opphav til morild.

Faktaboks

Uttale
noctilˈuca
Etymologi
latin ‘nattlys’
Også kjent som
nattlys

Levevis

Noctiluca er encellete flagellater. De er heterotrofe og fanger bakterier ved hjelp av en slimtråd. Den vanligste arten Noctiluca scintillans er mellom 0,2 og 2 mm store og de har en stor vacuole, et veskefylt rom, rik på ammoniumioner, som gir oppdrift slik at cellene samles ved havoverflaten. De akkumulerer oljedråper med karotenoider som gir dem rød farge. Vind og havstrømmer kan føre til samling i oransje skum eller tomatrøde flak i bukter eller i røde striper på havet.

Utbredelse

Noctiluca finnes i hele verden. I Norge blomsterer de opp på sensommeren eller om høsten.

Morild

Noctiluca scintillans har bioluminescens, altså lysutsendelse. Fenomenet er kjent som morild. Ingen vet helt hvorfor de gjør dette. Muligens er det for å skremme predatorer, eller rett og slett for å trekke til seg større rovdyr som kan spise algeetere. Det som derimot er kjent, er at lyset kommer fra organeller i cellen kalt scintilloner. Fargen til lyset kommer fra fargen til vakuolene inne i cellen. Blått er den vanligste fargen, men de kan også lyse i både grønt, oransje og rødt. De røde kan man kun finne i Nordsjøen, og grønt lys får de kun hvis de har grønnalger som lever i vakuolene.

Påvirkning på miljø

Ved store, langvarige oppblomstringer kan de gjøre stor skade på vannets dyreliv på grunn av amoniakkoppsamlingen. Dette er tilfellet enkelte steder i verden, men i Norge har den kun skikkelige oppblomstringer enkelte år og er ikke et stort miljøproblem.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg