Faktaboks

Ningbo
Ning-po

Ningbo er en by i Kina, på viseprovinsnivå i Zhejiang. Bysenteret ligger 25 kilometer sør for Hangzhoubukta, 150 kilometer sør for Shanghai. Storbyområdet har 3 132 000 innbyggere (estimat for 2015, FNs befolkningsdivisjon).

Ningbo er en viktig havneby og flåtebase. Sentrum i et særdeles rikt jordbruksområde. Foruten ris dyrkes bomull, jute og raps. Etter at Ningbo ble innvilget økonomiske privilegier i 1987, har byen hatt en rivende økonomisk vekst med betydelige utenlandske investeringer innen blant annet petrokjemisk, mekanisk, elektronisk og tekstilindustri.

Infrastrukturen er kraftig utbygd, blant annet med de to uthavnene Zhenhai og Beilun. Den siste er en av Kinas aller viktigste dypvannshavner, og over den importeres jernmalm fra Australia, Brasil og Sør-Afrika. I 2008 åpnet en ny bro over Hangzhoubukta til Shanghai, som forkortet avstanden til Shanghai fra ca. 400 til 80 kilometer. Om lag 300 000 mennesker med aner fra Ningbo bor i utlandet, og mange av de utenlandske investeringene er foretatt av disse.

Les mer i Store norske leksikon

Kilder

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg