Nicanor Parra

Faktaboks

Nicanor Parra
uttale:
pˈarra
født:
1914, San Fabián de Alico, Chile
død:
2018, Las Cruces, Chile
Nicanor Parra ca. 1935
Memoria Chilena.

Nicanor Parra, chilensk poet og professor i teoretisk fysikk. Han kom fra den kunstneriske Parra-familien, og var blant annet bror av den kjente folkemusikeren og sangeren Violeta Parra.

Sjanger og stil

Parras dikt er preget av et hverdagslig språk der folkediktningen står sentralt. Han er kjent for å ha funnet opp den estetiske retningen «anti-poesi», og betegnet følgelig seg selv som «anti-poet». Med det mente han at han gikk inn for å bryte med de språklige og stilistiske reglene som til da hadde kjennetegnet den søramerikanske poesien. I diktsamlingen Poemas y antipoemas (1954) kritiserte han for eksempel Pablo Nerudas retorikk i hans moderne nasjonalepos Canto general.

Samlinger

Parra har ellers skrevet en rekke diktsamlinger, blant annet Nuevos sermones y prédicas del Cristo de Elqui (1979), Poemas y antipoemas a Eduardo Frei (1982), Chistes para desorientar a la po(lic)esía, Poesía política og Coplas de Navidad (1983).

Han er likevel mest kjent for Poemas y antipoemas, som vakte stor oppmerksomhet internasjonalt da den kom ut. Dette er også det eneste av Parras verker som foreligger i norsk oversettelse, under tittelen Dikt og antidikt. Det utkom på Cappelen forlag i 1998, gjendiktet av den norske lyrikeren Kolbein Falkeid.

Utmerkelser

I 2011 ble Nicanor Parra tildelt den spanskspråklige verdens gjeveste litteraturpris, nemlig Premio Miguel de Cervantes, som deles ut årlig av kulturdepartementet i Spania.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg