Nicanor Parra, chilensk poet og professor i teoretisk fysikk. Han kom fra den kunstneriske Parra-familien, og var blant annet bror av den kjente folkemusikeren og sangeren Violeta Parra.

Parras dikt er preget av et hverdagslig språk der folkediktningen står sentralt. Han er kjent for å ha funnet opp den estetiske retningen «anti-poesi», og betegnet følgelig seg selv som «anti-poet». Med det mente han at han gikk inn for å bryte med de språklige og stilistiske reglene som til da hadde kjennetegnet den søramerikanske poesien. I diktsamlingen Poemas y antipoemas (1954) kritiserte han for eksempel Pablo Nerudas retorikk i hans moderne nasjonalepos Canto general.

Parra har ellers skrevet en rekke diktsamlinger, blant annet Nuevos sermones y prédicas del Cristo de Elqui (1979), Poemas y antipoemas a Eduardo Frei (1982), Chistes para desorientar a la po(lic)esía, Poesía política og Coplas de Navidad (1983).

Han er likevel mest kjent for Poemas y antipoemas, som vakte stor oppmerksomhet internasjonalt da den kom ut. Dette er også det eneste av Parras verker som foreligger i norsk oversettelse, under tittelen Dikt og antidikt. Det utkom på Cappelen forlag i 1998, gjendiktet av den norske lyrikeren Kolbein Falkeid.

I 2011 ble Nicanor Parra tildelt den spanskspråklige verdens gjeveste litteraturpris, nemlig Premio Miguel de Cervantes, som deles ut årlig av kulturdepartementet i Spania.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.