New Zealand har en befolkning estimert til 4 471 000 (Verdensbanken 2013). Den årlige befolkningsveksten er beregnet til 0,8 %. Forventet levealder ved fødsel er 83,0 år for kvinner og 79,4 år for menn. Befolkningen kan deles inn i fire hovedgrupper etter identifisering med etnisk gruppe. 79 % identifiserer seg som europeiske og har hovedsakelig britisk bakgrunn (ofte kalt pakeha), 15 % identifiserer seg som tilhørende urbefolkningen maorier, og 7 % som henholdsvis asiatiske og fra stillehavsøyene (Pacific Peoples) (2001).

Maoriene innvandret fra Polynesia i flere bølger mellom 900-tallet og 1400-tallet. Deres fødselstall er markant høyere enn hos den øvrige befolkningen, og deres andel av befolkningen er derfor økende. I alt 635 100 (2005) identifiserer seg som maorier, hvilket i forhold til folketallet er verdens høyeste andel urbefolkning. Maoribefolkningen er særlig konsentrert til Auckland-området. De deltar på alle felter i New Zealands samfunnsliv, men markerer sterkt sin etniske egenart. Siden 1970-årene har myndighetene ført en politikk som aktivt søker å gi bedre livsmuligheter for maorienes språk og kulturliv (se for øvrig maori).

New Zealand har i de senere år åpnet opp for innvandring fra Asia. Mange av de nyankomne er høyt utdannede. Andelen asiater i befolkningen ventes å fordoble seg frem mot 2021. New Zealand har også i nyere tid hatt stor innvandring fra Samoa, Cook Islands, Tokelau, Fiji, Tonga og Niue. Det er først og fremst unge mennesker som søker arbeid i Auckland-regionen. North Island har 3/4 av landets befolkning. Halvparten av befolkningen på South Island bor i Canterbury-regionen.

New Zealand er et utpreget urbant samfunn med 86,2 % bosatt i byer og tettbebyggelser (Verdensbanken 2013). Over halvparten av befolkningen (56 %, 2005) bor i de fem urbane regionene Auckland, Hamilton, Napier-Hastings, Wellington og Christchurch. Auckland har alene 1/3 av landets befolkning, og frem mot 2026 er det ventet at 2/3 av befolkningsøkningen vil foregå i Auckland-regionen.

New Zealand har ingen statskirke. Over 70 % av befolkningen er protestanter. De største trossamfunn er den anglikanske kirke, presbyterianere, katolikker, metodister og jøder.

Offisielle språk er engelsk og maori. Engelsk skriftspråk er praktisk talt identisk med britisk-engelsk, mens det talte språk oppviser visse trekk som stemmer overens med nordengelsk eller skotsk uttale, og har også trekk til felles med australsk-engelsk (se engelsk).

Maori er urbefolkningens språk. Det hører til de polynesiske språkene i den austronesiske språkfamilien. De aller fleste maoritalende er tospråklige med engelsk som annetspråk. Maori skrives med latinske bokstaver. Det er offisielt språk ved siden av engelsk siden 1987.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.