Ekspresjonistisk maleri

Ernst Ludwig Kirchner. Tittel: Der Krankenwärter - Sykepasseren. Olje på lerret. 1917 eller 1918. H. 80,5. B. 70.

Neue Sezession var en sammenslutning av tyske ekspresjonismekunstnere som sammen organiserte utstillinger i Berlin i årene 1910-1914. Den ble formet som et resultat av at verkene til en rekke ekspresjonister ble refusert til en Berliner Sezession-utstilling i 1910. Til tross for at sistnevnte forening hadde som motto å støtte anti-akademiske kunstretninger, ble den seneste utviklingen av ekspresjonismen ansett som for radikal og ikke godtatt. Som et motsvar startet derfor en gruppe kunstnere, ledet av Max Pechstein og Georg Tappert, sin egen forening hvor de nyeste trendene skulle få fritt spillerom.

Faktaboks

Etymologi
tysk, til latin secedere, ‘skille seg ut’
Også kjent som

secession

Neue Sezession-utstillingene var en stor suksess den første tiden og bidro sterkt til ekspresjonismens økende gjennomslagskraft i Tyskland. Blant de deltagende var de mest markante aktørene innen både Brücke- og Der Blaue Reiter-gruppen som Ernst Ludwig Kirchner, Erich Heckel, Vasilij Kandinskij og Franz Marc. Imidlertid begynte foreningen å falle sammen allerede vinteren 1911/1912: Brücke-kunstnerne brøt ut etter at Pechstein ikke ble gjenvalgt som president og etter hvert besluttet også Der Blaue Reiter å arrangere sine egne gruppeutstillinger. Dette frafallet førte til at Neue Sezession ble betydelig svekket og innledet dens endelige oppløsning i 1914.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg