Faktaboks

Max Pechstein
Uttale
pˈexʃtain
Født
31. desember 1881, Zwickau, Tyskland
Død
29. juni 1955, Berlin, Tyskland
Kvinneportrett
Max Pechstein, Kvinneportrett IX, 1917
Kvinneportrett
© /BONO.
Lisens: Vernet verk

Max Pechstein var en tysk maler og grafiker. Han var medlem av kunstnergruppen Brücke og en av forgrunnsfigurene innen den tyske ekspresjonismebevegelsen.

Brücke

Pechstein utdannet seg opprinnelig som hus- og interiørmaler, men gikk videre til en utdannelse som kunstmaler ved akademiet i Dresden 1900-1905. Da han året etter tilsluttet seg Brücke ble han med sine strategiske evner en viktig brikke i gruppens videre virksomhet. Mens resten av gruppemedlemmene ble værende i Dresden-området flyttet han først til Paris i desember 1907 og deretter til Berlin den påfølgende høsten.

I 1910 dannet Pechstein Neue Sezession etter at blant annet han selv og andre Brücke-medlemmer ble refusert fra vårutstillingen til Berliner Sezession. Dette bidro til Brückes endelige gjennomslag i Berlin og i løpet av 1911 flyttet også resten av gruppemedlemmene til hovedstaden. Hans medlemskap tok imidlertid slutt allerede året etter da han brøt den interne regelen om at man skulle kun delta på utstillinger som en gruppe.

Formspråk

Pechsteins formspråk var i hovedsak noe mildere og ikke fullt så radikalt som hos Brücke-kollegaene, men han fulgte den samme stilmessige utviklingen. Etter sitt opphold i Paris viste han tydelig innflytelse fra de franske fauvistene – sterke farger malt i brede felt med løse penselstrøk, mens han fra rundt 1910 gikk over til en mer angulær stil med strammere struktur. Paul Gauguin og ikke-europeisk, såkalt primitiv kunst tok da over som de fremste inspirasjonskildene.

Nakenakter og landskapsbilder var Pechsteins hovedmotiver gjennom hele Brücke-perioden, ofte i kombinasjon. Kanskje i enda større grad enn de andre gruppemedlemmene var han opptatt av harmoni mellom naturen og mennesket, og selv i Berlin forble dette hans fokusområde fremfor urbane motiver.

Tiden før første verdenskrig regnes som Pechsteins storhetsperiode, men han forble en betydelig aktør på den tyske kunstscenen i tiårene som fulgte – blant annet som kunstprofessor. Under naziregimet ble hans malerier fjernet fra tyske museer og stemplet som «entartet». Ved siden av en stor maleriproduksjon utførte han også cirka 900 grafiske verk.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

Max Pechstein

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg