Faktaboks

Franz Marc

Født Franz Moritz Wilhelm Marc

Født
8. februar 1880, München, Det tyske keiserrike (nå Tyskland)
Død
4. mars 1916, Braquis, Frankrike
Revene

Franz Marc: Revene (1913)

Av .
Franz Marc
Den tyske kunstneren Franz Marc var med på å danne kunstnergruppen Der Blaue Reiter og regnes en av de fremste innen den tyske ekspresjonismen. Foto fra 1910.

Franz Marc var en tysk maler og grafiker. Han var med på å danne kunstnergruppen Der Blaue Reiter og regnes som en av de fremste innen den tyske ekspresjonismen.

Marc studerte opprinnelig teologi og filosofi, men i 1900 skiftet han til en utdannelse som kunstmaler ved akademiet i München. Helt fra starten av hadde han en visjon om å uttrykke det religiøse gjennom kunst. I 1903 og 1907 tilbrakte han lengre perioder i Paris, hvor han ble inspirert av de franske impresjonistene, men det var først og fremst møtet med Vincent van Goghs kunst som fikk betydning for hans utvikling av et selvstendig formspråk. I de påfølgende årene arbeidet Marc mot et mål om å «uttrykke tingenes indre sannhet». Han studerte naturen og dyrenes anatomi, men i sin søken etter naturens spirituelle essens ville han skildre dette gjennom en forenklet abstraksjon og symbolsk gjengivelse av formene. Marc formulerte også sin egen teori om hvordan rene, unaturalistiske farger hadde en selvstendig uttrykkskraft.

I 1911 møtte han Vasilij Kandinskij, som delte hans visjoner, og sammen dannet de Der Blaue Reiter. Frem mot første verdenskrig fulgte den meste produktive perioden i Marcs karriere. Han konsentrerte seg mer og mer om skildringer av dyr ,som han betraktet som renere og bedre enn menneskene. På samme tid gikk kunsten hans gjennom en økende abstraksjon. Dyrenes karakteristiske former ble forent med landskapene til en kontinuerlig organisk form, satt i bevegelse av dynamiske rytmer, men samtidig balansert av rene fargefelt. Det var i denne epoken tydelig at også futurismen og kubismen hadde utøvet stilistisk innflytelse på Marc.

Franz Marcs karriere tok en brå slutt da han ble drept i slaget ved Verdun under første verdenskrig.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

Franz Marc

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg