Franz Marc

Faktaboks

Franz Marc

Født Franz Moritz Wilhelm Marc

Født
8. februar 1880, München, Det tyske keiserrike (nå Tyskland)
Død
4. mars 1916, Braquis, Frankrike
Franz Marc Revene (1913)
Av .

Franz Marc. Blå hester, 1911. Olje på lerret, 103,5 x 180 cm, Walker Art Center, Minneapolis. – Bilde, se også ekspresjonisme.

Av /KF-arkiv ※.

Ekspresjonisme. Franz Marc: Dyreskjebne. Maleri, 1913. Öffentliche Kunstsammlung, Basel.

Av /KF-arkiv ※.
Franz Marc, tysk maler og grafiker. Var med på å danne kunstnergruppen Der Blaue Reiter og regnes en av de fremste innen den tyske ekspresjonismen. Foto fra 1910.

Artikkelstart

Franz Marc, tysk maler og grafiker. Var med på å danne kunstnergruppen Der Blaue Reiter og regnes en av de fremste innen den tyske ekspresjonismen. Marc studerte opprinnelig teologi og filosofi, men skiftet i 1900 til en utdannelse som kunstmaler ved akademiet i München. Helt fra starten av hadde han en visjon om å uttrykke det religiøse gjennom kunst. I 1903 og 1907 tilbrakte han lengre perioder i Paris hvor han ble inspirert av de franske impresjonistene, men det var først og fremst møtet med Vincent van Goghs kunst som fikk betydning for hans utvikling av et selvstendig formspråk. I de påfølgende årene arbeidet Marc mot et mål om å "uttrykke tingenes indre sannhet". Han studerte naturen og dyrenes anatomi, men i sin søken etter naturens spirituelle essens ville han skildre dette gjennom en forenklet abstraksjon og symbolsk gjengivelse av formene. Marc formulerte også sin egen teori om hvordan rene, unaturalistiske farger hadde en selvstendig uttrykkskraft.

I 1911 møtte han Vasilij Kandinskij som delte hans visjoner og sammen dannet de Der Blaue Reiter. Deretter og frem mot 1. verdenskrig fulgte den meste produktive perioden i hans karriere. Marc konsentrerte seg mer og mer om skildringer av dyr som han betraktet som renere og bedre enn menneskene. På samme tid gikk kunsten hans gjennom en økende abstraksjon. Dyrenes karakteristiske former ble forent med landskapene til en kontinuerlig organisk form, satt i bevegelse av dynamiske rytmer, men samtidig balansert av rene fargefelt. Det var i denne epoken tydelig at også futurismen og kubismen hadde utøvet stilistisk innflytelse på Marc. Hans karriere tok en brå slutt da han ble drept i slaget ved Verdun under den 1. verdenskrig.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg