Faktaboks

Georg Tappert
Født
20. oktober 1880, Berlin
Død
16. november 1957, Berlin

Georg Tappert var en tysk maler og grafiker. Han var en viktig bidragsyter i utviklingen av den tyske ekspresjonismen – både som kunstner og organisator.

Tappert ble født og oppvokst i Berlin, men begynte sin formelle kunstneriske utdannelse ved akademiet i Karlsruhe i 1901. Han kom tilbake til hovedstaden i 1905 og fikk sin første soloutstilling ved det prestisjefylte Cassirer-galleriet. Året etter sluttet han seg til kunstnerkolonien i Worpswede hvor han blant annet ble kjent med Paula Modersohn-Becker og ble introdusert for den franske fauvismen. I 1910 vendte Tappert tilbake til Berlin for godt og ble sammen med Max Pechstein en lederfigur for Die Neue Sezession. Dette innledet også hans beste år som kunstner. Han spesialiserte seg på figurskildringer malt med kraftfulle farger og penselstrøk – ofte erotiserte kvinneakter skildret i naturen eller i private settinger innendørs. Han var også blant de første som gjorde demimondene i Berlins utsvevende natteliv til et hovedsubjekt. Mange av bildene hans fra denne tiden har likheter med Brücke-kunstnerne.

I 1918 viste Tappert igjen i sine organisatoriske evnet da han grunnla Die Novembergruppe sammen med Pechstein og César Klein. Sammen ledet de gruppen den første tiden. På 1920-tallet ble kunsten hans mer realistisk og tidvis forbundet med Neue Sachlichkeit-bevegelsen. Tappert var også lærer ved to kunstskoler i Berlin fra 1919, men han ble avsatt da nazistene kom til makten og erklærte hans kunst som «entartet». Etter at hans kunstnerstudio ble destruert av et bombeangrep under den andre verdenskrig besluttet han å gi seg som kunstner.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg