Nepals utenrikspolitikk er nøytral og har vært preget av en balansegang mellom de mektige naboene India og Kina. Nesten all handel går over den indiske grensen. India og Nepal inngikk i 2014 en handels- og investeringsavtale.

Maoistopprøret (borgerkrigen mellom maoister og de nepalske styresmaktene, 1996–2006) gjorde Nepal til et nytt brennpunkt i det urolige Sør-Asia. Dette skapte nervøsitet hos stormaktsnaboen India, som fryktet at opprøret ville kunne spre seg over grensene til Indias egne maoister – naxalittene. Kina har fordømt maoistene som «terrorister» og mener de ikke har noe til felles med Kinas revolusjonsleder Mao Zedong. USA, Storbritannia og India har støttet regjeringshæren med militær utrustning.

Nepals forhold til nabolandet Bhutan har vært anspent siden tidlig i 1990-årene, da 200 000 etniske nepalere ble tvunget ut av Bhutan.

Norge og Nepal

Norge har siden 1964 gitt bilateral bistand til Nepal, hovedsakelig gjennom frivillige organisasjoner. Den norske Tibetmisjon har siden 1963 ført an i utbyggingen av lokale småkraftverk og oppbygging av lokal fagekspertise.

I 2000 åpnet Norge ambassade i Katmandu. Utviklingssamarbeidet med Nepal konsentrerer seg om grunnutdanning, næringsutvikling/energi, godt styresett, menneskerettigheter og fredsskapende arbeid. Landet er et av Norads prioriterte samarbeidsland.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg