HimalPartner

HimalPartner er en norsk misjonsorganisasjon som ble grunnlagt i 1938 som Den Norske Tibetmisjon. Organisasjonen fikk sitt nåværende navn i 2010. Organisasjonen startet sin virksomhet i Tibet, men har sin hovedvirksomhet i Nepal. I 1998 etablerte organisasjonen arbeid i den autonome republikken Tuva i Russland og fra 1990 har igjen organisasjonen hatt virksomhet i tibetanske områder i Kina.

Faktaboks

også kjent som:

Den Norske Tibetmisjon, Tibetmisjonen

HimalPartner er en liten misjonsorganisasjon som er avhengig av et lite antall støtteorganisasjoner og støttemenigheter i Norge. Et sentralt siktemål for organisasjonen har vært å øke antallet støttespillere i Norge for å gi et bedre finansielt grunnlag for virksomheten. Organisasjonen driver misjon ved å gi praktisk støtte, bistand og støtte at barn- og unge får utdanning. En slik linje har også vært avgjørende for å kunne drive arbeid i Kina.

Bakgrunn

Tibetmisjonen fikk støtte fra misjonsforeninger i Norge. Det lå et store folkelig engasjement bak å sende ut misjonærer til det som ble sett på som ny misjonsmark. I 1938 etablerte de to første misjonærene, Cornelius Alfsen og David Østberg misjon i det østlige Tibet. Etter den kommunistiske maktovertagelsen ble det umulig å fortsette arbeidet i Tibet. Misjonen ble derfor konsentrert i Nepal.

Organisasjonen fokuserer på å sende ut kristne fagfolk som bruker sine yrker til å utføre arbeid som er til nytte til områdene de reiser ut til. Forkynnelsen skjer dermed ved å praktisere hjelpearbeid og vise kristen nestekjærlighet

Nepal

Arbeidet i det hinduistiske kongedømmet Nepal ble startet i 1955 gjennom United Mission to Nepal. Arbeidet i Nepal har vært konsentrert rundt utbygning av vannkraft og tilgang på elektrisk kraft, småindustri, undervisning og helsetiltak. En av dem som har vært aktiv med helsearbeid er sykepleieren og jordmoren Ingeborg Skjervheim som i over 30 år arbeidet i Tansen distriktet. Etter jordskjelv og naturkatastrofer har HimalPartner drevet humanitært arbeid og støttet gjenoppbygning. Organisasjonen har også arbeidet med dialog møter på tvers av religiøse konfliktlinjer.

Vannkraftutbyggingen foregikk med norsk teknisk personell og brukt utstyr fra norske kraftstasjoner. Himalpartner har samarbeidet med Norad om flere av utbyggingsprosjektene. En del av prosjektene har vært å utdanne lokale til å kunne drifte og vedlikeholde utbygningene. Det har vært samarbeidet både med NTNU og UNESCO om prosjekter for å utbygge infrastruktur, vannkraft og kvalifisere lokalt personell. Prosjektene har også bidratt til utbygging av irrigasjon til landbruket.

Misjonen har støttet utdanning av teknisk personell ved Universitet i Kathmandu med fokus på vannkraft og solenergi. Ved støtte fra Norad har studenter tatt master og doktorgrader ved NTNU i Norge.

Arbeid i tibetanske områder i Kina

Arbeidet i de tibetanske områdene i Kina startet opp på nytt fra 1990 årene. Arbeidet har vært drevet i samarbeid med Christian action og har fokusert på å støtte at tibetansk ungdom har fått utdanning.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Eriksen, Th. Og Alvheim, K. (1978). Kristen misjon i et lukket land: Den Norske Tibetmisjons historie. Oslo: Luther forlag
  • Parent, Katherine McNaughton (2011). Working Witness. Community reflections on mission in work and deed in Nepal in the Norwegian Mission HimalPartners Magazine Tibetaneren. Master Thesis. Stavanger: School of Missions and Theology.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg