Nasjonalgarden (USA)

Nasjonalgarden er en del av USAs militære forsvar, regnet som en egen forsvarsgren. Nasjonalgarden er en mobiliserbar reservestyrke med frivillige soldater som er hjemmehørende i landets enkelte delstater og territorier (Guam og Virgin Islands), og i District of Columbia.

Faktaboks

uttale:
nasjonˈalgarde
også kjent som:

engelsk: National Guard

National Guard ble formelt etablert i 1903, men sporer til historie tilbake til de første militære avdelinger (militser) i koloniene i det som senere skulle bli USA, først i Massachusetts, i 1636.

Styrkestruktur

Nasjonalgarden består av en hærkomponent (Army National Guard) og en luftkomponent (Air National Guard), og teller rundt 450 000 personer. Disse har forpliktet seg til å delta i regelmessig militær trening i sine hjemtrakter.

Nasjonalgarden er en egen styrkestruktur i det amerikanske forsvaret, og de to komponentene er ikke reservestyrker for den amerikanske hæren (US Army) eller luftforsvaret (US Air Force). Derimot inngår de i den samlede oppsetningen (strukturen) til henholdsvis armeen og luftforsvaret.

Kommandoforhold

Nasjonalgarden er spesiell i det amerikanske forsvaret idet den har både en regional og nasjonal (føderal) funksjon. Styrkene kan innkalles for innsats innen en delstat av delstatenes guvernører, som da formelt er øverstkommanderende. Kommandoen utøves imidlertid gjennom en høyere offiser.

Også USAs president kan innkalle elementer fra Nasjonalgarden for innsats i nasjonale kriser, og de står da under dennes formelle kommando. Styrkene kan også kalles ut til tjeneste i operasjoner utenfor landets grenser. Enheter fra Nasjonalgarden har i nyere tid vært satt inn blant annet i Kosovo og Midtøsten, inklusive Irak. Under begge verdenskrigene sto Nasjonalgarden for en vesentlig del av de amerikanske styrkene i Europa.

Når styrkene innkalles til tjeneste i USA, enten på nasjonalt eller delstatsnivå, er det primært i tilknytning til kriser. Dette er oftest naturkatastrofer, men kan også være sivile opptøyer. Ved innsetting på nasjonalt (føderalt) nivå vil enhetene stå under operativ kommando av øverstkommanderende i det aktuelle området.

Sjefen for National Guard inngår i det amerikanske forsvarets øverste ledelse; Joint Chiefs of Staff.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg