Faktaboks

Narges Mohammadi

Narges Safie Mohammadi

Født
21. april 1972, Zanjan, Iran
Narges Mohammadi
Narges Mohammadi
Av /NTB.
Shirin Ebadi og Narges Mohammadi
To av Irans fremste forkjempere for kvinners rettigheter: Shirin Ebadi (til venstre) og Narges Mohammadi (i midten) under et møte om kvinnerettigheter i Teheran 2007.
Shirin Ebadi og Narges Mohammadi
Av /NTB.

Narges Mohammadi er en iransk menneskerettsaktivist. Hun ble tildelt Nobels fredspris for 2023 for sitt arbeid mot kvinneundertrykkelse og kampen for menneskerettigheter i Iran.

Bakgrunn

Mohammadi er utdannet fysiker og arbeidet tidligere som ingeniør. Hun har også jobbet som journalist og som forfatter. I hele sitt voksne liv har hun arbeidet for kvinners rettigheter, mot diskriminering av minoriteter og for avskaffelse av dødsstraff. I 2003 ble hun medlem av den iranske menneskerettighetsorganisasjonen Defenders of Human Rights Center, som ble grunnlagt av Shirin Ebadi. Mohammadi er i dag denne organisasjonens visepresident. Hun er også president i National Council for Peace, en iransk organisasjon for fred og menneskerettigheter.

Aktivisme

Fredsprisen 2023
Under fredsprisutdelingen i Oslo rådhus 10. desember 2023 satt Mohammadi fortsatt fengslet i Teheran. Prisen ble mottatt av hennes to barn.
Av /Stortinget.
Lisens: CC BY NC ND 4.0

Mohammadi har fått flere priser og utmerkelser for sitt menneskerettighetsarbeid. I 2022 sto hun på listen over de 100 mest inspirerende og innflytelsesrike kvinnene i verden publisert av BBC. I mai 2023 ble hun tildelt Olof Palmeprisen, sammen med Marta Chumalo og Eren Keskin. Samme år fikk hun UNESCO / Guillermo Cano World Press Freedom Prize, sammen med Niloofar Hamedi og Elaheh Mohammadi; to iranske journalister som dekket dødsfallet til Jina Mahsa Amini i 2022 og bidro til at saken fikk internasjonal oppmerksomhet.

For sitt arbeid har Mohammadi vært arrestert flere ganger, første gang i 1998. Til sammen er hun dømt til 31 år i fengsel og 154 piskeslag, og hun sitter i dag fengslet i Teheran. Fra fengselet har hun skrevet artikler, rapporter og protester mot regimet i Iran. Hun har blant annet avdekket tortur og seksuell mishandling av kvinnelige innsatte i Evin fengselet i Teheran.

Siden kvinne, liv, frihet-protestene startet i september 2022, har Mohammadi markert som som en sentral talsperson for denne bevegelsen.

Hennes ektemann og to barn lever i eksil i Frankrike.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker:

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg