Moralpolitiet i Iran
Det såkalte moralpolitiet i Iran passer blant annet på at kvinner dekker seg til etter gjeldende regler.

Irans moralpoliti er en del av politistyrken i Iran. De har et særlig ansvar for at befolkningen overholder sømmelighet og moralsk oppførsel i offentligheten. I praksis betyr det at moralpolitiet gjennomfører kontroller i bygatene for å passe på at kvinner og menn går sømmelig kledd.

Faktaboks

Også kjent som

Gasht-e-Ershad

Moralpolitiet er kjent for å irettesette kvinner som bærer «bad hijab», en dårlig hijab. Det kan innebære at de viser for mye hår, bruker for mye sminke eller har for trange klær. Påbudet om å bruke hijab for alle iranske kvinner er nedfelt i Irans straffelov. Lovbrudd kan medføre bot eller fengselsstraff.

Klespåbudet innebærer imidlertid ikke bare at håret skal dekkes til med hijab, men også at kvinner skal bruke en kåpe (manteau) som skal dekke rumpe og lår. Hvis buksene er for trange eller kåpen for smal, kan moralpolitiet slå ned på dette. Kravet om å kle seg sømmelig gjelder også i noen grad iranske menn, som kan risikere å bli korrigert dersom de bruker for mye hårgele eller for trange jeans.

Historikk

Protest i Irak
En demonstrant holder frem et bilde av Mahsa Amini under en støtte-protest i Suleymania i Irak 28. september 2022.
Protest i Irak
Av /AP/NTB.

Kravet om offentlig sømmelighet ble introdusert helt fra Den islamske republikken Irans første tid, men har blitt lovregulert og institusjonalisert gradvis. Allerede i den første tiden ble kvinner irettesatt for måten de gikk kledd på, og ble truet med truet med vold dersom kravet om sømmelighet ikke ble overholdt.

Loven om påbudt bruk av hijab kom i 1983. Selv om det har vært utbredt kontrollert av oppførsel og klesdrakt helt siden 1979, ble moralpolitiet som institusjon formelt etablert i 2005. Samme år ble Mahmoud Ahmadinejad valgt til landets president og innledet en periode med svært konservativ politikk. Dette medførte også en konservativ vending i landets kjønnspolitikk og strengere krav om kjønnssegregering.

Moralpolitiet kom i internasjonalt søkelys etter at Jina Mahsa Amini døde i moralpolitiets varetekt. I de påfølgende månedene fulgte store protester over hele landet, kjent som «kvinne, liv, frihet»-protestene.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg