NSM-missil avfyres fra en korvett
/Forsvaret.

NSM er et norsk avansert sjømålsmissil som blir produsert av Kongsberg Defence & Aerospace og Raytheon Technologies Corporation.

Historie

NSM ble utviklet av Kongsberg Defence & Aerospace i samarbeid med Forsvarets forskningsinstitutt og Sjøforsvaret for å erstatte sjømålsmissilet Penguin. Missilet ble levert til Sjøforsvaret fra 2012, og er i bruk på fregattene i Nansen-klassen og kystkorvettene i Skjold-klassen. NSM har også blitt eksportert til Polen, hvor den polske marinen bruker NSM i kystbatterier, til USA, hvor marinen bruker missilet på kystkrigsskip og på sine nyeste fregatter, og til Storbritannia for bruk på fregatter og jagere. NSM skal også leveres til Malaysia, hvor marinen skal bruke det på sine nye fregatter, og til Australia, Canada, Nederland, Romania, Tyskland og Spania.

Det er også utviklet en variant av NSM for bruk fra kampflyet F-35 Lightning II i form av JSM (Joint Strike Missile). JSM-missilene ble testet i mars 2018 og utviklingsprogrammet ble avsluttet i juni 2018, før testmissilene gikk inn i en integrasjonsfase for F-35-flyene frem mot 2023. JSM er også solgt til Japan og skal leveres til USA.

Spesifikasjoner

NSM har et avansert passivt styringssystem som blant annet gjør bruk av GPS, datalink og infrarød optikk. Missilet har infrarød teknologi som gjenkjenner mål.

  • Vekt: 410 kilogram
  • Lengde: 3,95 meter
  • Stridshode (masse): 125 kilogram
  • Rekkevidde: 185 kilometer

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg