Musikk i Liberia

I Liberia har nær kontakt mellom de forskjellige folkegruppene har gitt folkemusikken et visst enhetlig preg. Ostinato-former med selvstendige motstemmer er utviklet til rik polyfon klangkunst. Sammensatte rytmer bygd på individuelle mønstre av ulik lengde er med på å skape et variert lydbilde av sang, trommer, rasler og metallidiofoner.

Forskjellige tradisjoner blant de mange etniske gruppene, urbanisert ungdom og etterkommere etter repatrierte afrikanere gjenspeiles i musikklivet. Radio og innspillinger bidrar til utveksling mellom disse musikalske delkulturene.

I de ulike folkegruppene finnes utøvere med status som profesjonelle, selv om de også har annet lønnet arbeid eller deltar i jordbruket. Gode sangere er ettertraktet ved festivaler, begravelser og feiringer, og virtuos musisering verdsettes høyt. Orkestre fra folkegruppen kpelle er bygd opp etter et fast mønster, med seremonier som organiserer den ytre ramme ved fremføringene og mestertrommeslager som musikalsk leder. Både musikere og tilhørere har sine bestemte oppgaver. En musikktilstelning omfatter pauser med kommentarer til musikken/dansen, taler og overrekkelse av gaver.

Instrumenter

Liberiansk musikk er rik på ulike musikkinstrumenter:

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg