Liberias befolkning

Regjeringsbygninger i hovedstaden Monrovia. Byen, som ligger ved en lagune, ble grunnlagt i 1822 for frigitte amerikanske slaver, og er oppkalt etter daværende president i USA, James Monroe. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Liberia av /NTB Scanpix ※. Gjengitt med tillatelse

Liberias folketall er beregnet til 4,29 millioner (Verdensbanken 2013), men tallene er beheftet med stor usikkerhet på grunn av den politiske situasjonen. Årlig gjennomsnittlig befolkningsvekst er beregnet til 2,4 %. Høye fødselstall har i kombinasjon med en høy dødelighet resultert i en svært ung befolkning, og omkring 42 % er under 15 år. Mange flyktet fra landet pga. borgerkrigen, og svært mange ble flyktninger innenfor landets grenser. Selv om borgerkrigen har opphørt, lever folk flest i stor nød, med mangel på mat og vann og med elendige sanitære forhold. I følge Verdens banken har 1 % av den voksne befolkningen HIV, mens 3700 barn under 15 er smittet.

Befolkningen omfatter en rekke forskjellige etniske grupper. De største og mest kjente er de mande-talende kpelle, malinke (manding), mano, loma og vai samt de kru-talende bassa, de, grebo og kru. I den nordlige delen av landet lever bl.a. kissi og gola, som taler språk av den atlantiske gruppen. Den politisk dominerende folkegruppen i Liberia er de såkalte «americo-liberianerne». De fleste nedstammer fra folk som innvandret til Liberia fra Amerika i årene 1820–65, i forbindelse med opphøret av den transatlantiske slavehandelen. Deres antall er nå knapt 50 000, men de har fremdeles betydelig politisk innflytelse, selv om kuppet i 1980 svekket deres stilling og den offisielle likestillingspolitikken har gitt medlemmer av de andre etniske gruppene større innflytelse.

Befolkningen er ujevnt fordelt over landet, med en markert konsentrasjon rundt hovedstaden Monrovia.

Språk

Engelsk er offisielt språk. De lokale språkene hører til tre hovedgrupper: mande, kru og vestatlantiske språk i niger-kongofamilien.

Religion

Ca. halvparten av befolkningen tilhører ulike tradisjonelle lokale religioner, mens islam og kristendom er de to hovedreligionene med oppslutning på henholdsvis 14 % og 37 %. Ca. 3 % er katolikker, 20 % tilhører protestantiske og 14 % stedegne kirker.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg