Liberia

Politisk uro og borgerkrig preget Liberia gjennom 1990-årene, med mange sivile dødsfall. Bildet viser en gruppe kvinner og barn på flukt fra hovedstaden Monrovia. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /NTB Scanpix ※.

Liberias folketall er beregnet til 5,07 millioner (2020). Årlig gjennomsnittlig befolkningsvekst er beregnet til 2,7 prosent. Høye fødselstall har i kombinasjon med en høy dødelighet resultert i en svært ung befolkning, og omkring 43 prosent er under 15 år.

Mange flyktet fra landet på grunn av borgerkrigen som pågikk fra 1989 til 2003, og svært mange ble flyktninger innenfor landets grenser. Selv om borgerkrigen har opphørt, lever folk flest i stor nød, med mangel på mat og vann og med elendige sanitære forhold. 1,3 prosent av den voksne befolkningen har HIV (2018), mens 3700 barn under 15 er smittet.

Folkegrupper

Befolkningen omfatter en rekke forskjellige etniske grupper. De største og mest kjente er de mande-talende kpelle, malinke (manding), mano, loma og vai samt de kru-talende bassa, de, grebo og kru. I den nordlige delen av landet lever blant andre kissi og gola, som taler språk av den atlantiske gruppen.

Den politisk dominerende folkegruppen i Liberia er de såkalte «americo-liberianerne». De fleste nedstammer fra folk som innvandret til Liberia fra Amerika i årene 1820–1865, i forbindelse med opphøret av den transatlantiske slavehandelen. Deres antall er nå knapt 50 000, men de har fremdeles betydelig politisk innflytelse, selv om kuppet i 1980 svekket deres stilling og den offisielle likestillingspolitikken har gitt medlemmer av de andre etniske gruppene større innflytelse.

Folketetthet

West Point Area Monrovia
West Point er Monrovias største slum med ca 75.000 innbyggere. Etter borgerkrigen lever svært mange i fattigdom.
West Point Area Monrovia
Lisens: CC BY 2.0

Befolkningen er ujevnt fordelt over landet, med en markert konsentrasjon rundt hovedstaden Monrovia. 52 prosent lever i byer og tettsteder (2020).

Språk

Engelsk er offisielt språk. De lokale språkene hører til tre hovedgrupper: mande, kru og vestatlantiske språk i niger-kongofamilien.

Religion

Omkring halvparten av befolkningen tilhører ulike tradisjonelle lokale religioner, mens islam og kristendom er de to hovedreligionene med oppslutning på henholdsvis 14 prosent og 37 prosent. Om lag 3 prosent er katolikker, 20 prosent tilhører protestantiske og 14 prosent stedegne kirker.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg