Djupfjorden
Fra Djupfjorden sør for Reine. Midt i bildet Munken (769 moh.), til høyre Reinebringen (449 moh.)
Av .

Moskenesøya er en øy i Nordland. Den er den sørligste av de store Lofotøyene, og er 184,5 km2 og med 1345 innbyggere (2016; inkludert småøyene med veiforbindelse til øya). Den nordligste delen av Moskenesøya tilhører Flakstad kommune, mens resten tilhører Moskenes kommune. Øya er svært berglendt med spisse tinder, skarpe egger og dype botner med botnsjøer, utformet av botnbreer under istidene. Den høyeste toppen er Hermannsdalstinden (1029 moh). Øya har et ypperlig klatreterreng. Vestkysten er jevn, men bratt og utilgjengelig og er i dag ubebeodd. I nord og øst er øya sterkt innskåret av fjorder, og langs kysten her finner man en rekke fiskevær.

E10 (Kong Olavs vei) går langs østkysten sørover til Å. En bro fører over den smale Sundstraumen i nordøst og forbinder Moskenesøya med Flakstadøya i nord. Denne er et ledd i fastlandsforbindelsen til alle de store Lofotenøyene som ble åpnet i 2007 (se Lofast).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg