Montenegros flagg
Montenegros flagg 1905-1910
Montenegros flagg som fyrstedømme og kongedømme fra 1881, med Russlands flagg som forbilde.
Våpen
Montenegros våpenskjold, tatt i bruk den 12. juli 2004.
Våpen
Av .
Lisens: fri

Montenegros nasjonalflagg er en rektangulær, rød duk i proporsjonen 2:1 (bredde/høyde), kantet på alle sider med en gyllen bord hvis bredde utgjør 1/20 av lengden på flaggets kortside. Flagget er belagt med landets riksvåpen plassert midt på duken. Dette var landets flagg for alle formål, til et orlogsflagg ble antatt i 2010, blått med nasjonalflagget i kantonen.

Flagget

Flagget ble offisielt antatt 13. juli 2004, og erstattet det tidligere trikolorflagget som hadde vært benyttet av unionen Serbia og Montenegro fra 1993 (se Serbia og Montenegros flagg og våpen). Til innendørs bruk finnes en variant av flagget som henges på høykant og der våpenet også er snudd 90 grader.

I 1881 antok fyrstedømmet Montenegro en trikolor i rødt, blått og hvitt, identisk med Serbias flagg, men med fyrst Nikolas kronede monogram i gull midt i det blå feltet. Flagget uten monogram var fra 1905 til 1918 handelsflagg, og belagt med riksvåpenet statsflagg. Etter at Serbia annekterte Montenegro i 1918 ble flaggene forbudt. Fra 1852 til 1905 førte fyrstene Danilo og hans bror Nikola, konge fra 1910, et rødt flagg belagt med en hvit dobbeltørn med monarkens intitaler i rødt i et sølv skjold på brystet.

Riksvåpenet

Montenegros våpen, som ble offisielt antatt i 2004, viser en kronet gyllen dobbeltørn med røde tunger, som holder henholdsvis et septer og et rikseple i klørne. Ørnen er belagt med et gullkantet brystskjold, der hovedfeltet i blått viser en gyllen gående løve. Skjoldfoten er i grønt. Løven er et symbol for fyrstenes tidligere rolle som biskoper (Løven av Juda). Den står også for republikken Venezia, som i lange perioder var alliert med og beskytter av Montenegro. Våpenbildet er en omarbeidet versjon av våpenet til fyrstehuset Petrović-Njegoš, som hersket i Montenegro i fra 1696 til 1918. Skjoldets hovedfelt var i dette dynastiets tid etter 1910 rødt, og dobbeltørnen var i sølv. Dobbeltørnen i gull på rødt ble allerede fra 1326 brukt i våpenet til fyrstehuset Crnojević, som hersket over Zeta, søndre del av Montenegro og nordre del av nåværende Albania. Ørnen med to hoder opptrer i riksvåpen for mange stater på Balken og er en arv fra Østromerriket.

Montenegro forsvant som stat i 1918 og gjenoppsto som delstat i Jugoslavia etter 1945. Kommunistregimet brukte da til 1992 et statsemblem med Sovjetunionens emblem som forbilde.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg