Faktaboks

Mircea Geoană
Født
14. juli 1958, Bucureşti
Mircea Geoană, 2013
Mircea Geoană er en rumensk diplomat og politiker, som blir ny visegeneralsekretær i NATO med tiltredelse i oktober 2019
Av .
Lisens: CC BY 3.0

Mircea Geoană er en rumensk diplomat og politiker, tidligere utenriksminister, senatspresident og sosialdemokratisk partileder. Han ble i juli 2019 tilsatt som visegeneralsekretær i NATO og tiltrådte 17. oktober.

Geoană tok først utdannelse som ingeniør og studerte senere jus og økonomi. I 1992 fulgte han kurs ved École nationale d'administration i Paris, og i 1999 et av Verdensbankens lederkurs ved Harvard Business School. Han har en doktorgrad fra Bucureşti i internasjonal økonomi (2005).

Han begynte å arbeide i det rumenske utenriksdepartementet i 1990, og hans gode språkkunnskaper bidro til å styrke karrieren der. Fra 1996 til 2000 var han rumensk ambassadør i USA. Da han ble utnevnt, var han den yngste ambassadøren i den rumenske utenrikstjenesten. Fra 2000 til 2004 var han utenriksminister i Adrian Năstases regjering og hadde i 2001 formannsvervet i OSSE.

Partileder og sosialdemokratisk presidentkandidat

Partipolitisk har han stort sett soknet til Det sosialdemokratiske partiet, men forholdet har til tider vært konfliktfylt. Han har vært regnet for å tilhøre den reformvennlige fløyen, og da han overraskende ble valgt til partileder i 2005, skjedde det i konkurranse med partiveteranen og den tidligere reformkommunisten Ion Iliescu. Geoană var medlem av senatet (et av de to kamrene i det rumenske parlamentet) fra 2004 til 2016 og senatets president fra 2008 til 2011.

Geoană var sosialdemokratenes kandidat ved presidentvalget i Romania i 2009 og ble nummer to i første valgomgang. I annen valgomgang tapte han knepent for den sittende president Traian Băsescu. Geoană fikk 49,66 prosent av stemmene mot Băsescus 50,33 prosent. Flere andre partier hadde støttet Geoană mot Băsescu i den siste valgomgangen. Men han gjorde situasjonen vanskelig for seg selv ved natten før TV-debatten med Băsescu å ha et møte med en av Romanias omstridte mediemoguler og rikeste menn, Sorin Ovidiu Vântu. Det hemmelige møtet ble avslørt under debatten og gav Băsescu anledning til å framstille Geoană som en uselvstendig politiker i forhold til de store medieeierne. Vântu og Geoană har senere gitt motstridende opplysninger om hva som var hensikten med møtet. Etter valgnederlaget fikk Geoană økende problemer innen partiet, og i februar 2010 mistet han vervet som partileder til Victor Ponta. I desember 2010 ble han suspendert fra partiet for et halvt år. Geoană ble beskyldt for å skade partiets interesser med flere uttalelser. Selv mente han å stå for en åpen og demokratisk partistruktur, og at partiet ved å angripe ham skjøv de reelle politiske problemene til siden.

Høsten 2011 ble han bedt av partiet om å trekke seg fra presidentvervet i senatet, noe han nektet. I november 2011 ble han ekskludert fra partiet og måtte gå av som senatspresident. Høsten 2012 ble han gjenopptatt i partiet. Men etter presidentvalget i november 2014, der statsminister Victor Ponta tapte for Klaus Iohannis, ble Geoana i samme måned på nytt ekskludert fra partiet. Selv om han hadde anbefalt velgerne å stemme på Ponta, ble han – sammen med to andre fremtredende partifeller – ekskludert for mangel for enhetlig opptreden etter valgnederlaget. I april 2015 grunnla han sammen med meningsfeller et nytt parti, Det sosiale rumenske partiet (Partidul Social Românesc). Det fikk begrenset oppslutning, og på et landsmøte i desember 2017 oppløste det seg selv.

Mircea Geoană har skrevet flere bøker. Utenrikspolitikk og modernisering av det rumenske samfunnet er de viktigste temaene. Han er leder for den rumenske delen av det internasjonale Aspen-instituttet, som har til formål å fremme dialog og verdibasert ledelse.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg