Faktaboks

Adrian Năstase
Uttale

Nəst'ase

Født
22. juni 1950, Bucureşti
Adrian Năstase
Adrian Năstase på talerstolen for Partidul Social Democrat (Det sosialdemokratiske partiet) i 2013.
Av .
Lisens: CC BY 2.0

Adrian Năstase er en rumensk jurist, politiker og tidligere statsminister. Han var Romanias statsminister fra 2000 til 2004.

Hans politiske karriere tok slutt etter at han ble dømt for korrupsjon.

Utdanning og yrke

Năstase er utdannet som jurist (1973) og sosiolog (1978) fra Universitetet i Bucureşti. Fra 1973 var han forsker ved et juridisk institutt. Han tok doktorgraden i 1987. I 1990 ble han professor i internasjonal rett ved Universitetet i București. Han har også hatt andre lærer- og forskerstillinger.

Politisk aktivitet

I tiden før kommunistregimets fall (1989) framstod Năstase gjennom publikasjoner og i enkelte internasjonale sammenhenger som forsvarer av regimet, særlig dets utenrikspolitikk, men også når det gjaldt menneskeretter. Etter regimets fall ble Năstase i 1990 valgt som medlem av parlamentet (deputertkammeret) for Den nasjonale redningsfronten. Han ble gjenvalgt til og med perioden 2004–2008 og var en av de ledende i den fløyen av partiet som senere ble til Det sosialdemokratiske partiet, der han var partileder fra 2000 til 2005. I periodene 1992–1996 og 2004–2006 var han president i deputertkammeret.

Năstase var Romanias utenriksminister fra 1990 til 1992 og statsminister fra desember 2000 til desember 2004. Han ledet dermed regjeringen da Romania ble medlem av NATO i mars 2004. I hans regjeringstid foregikk også mange av forberedelsene til medlemskapet i EU (2007). Da han stilte som presidentkandidat i 2004, ledet Năstase etter første valgomgang med 40 prosent av stemmene, men tapte i annen valgomgang for Traian Băsescu.

Korrupsjonsanklager og domfellelse

At Năstase gikk av som president for deputertkammeret i 2006, skyldtes anklager om korrupsjon. En omfattende rettsprosess i flere instanser ble avsluttet med at Høyesterett 20. juni 2012 dømte Năstase til to år ubetinget fengsel for måten han hadde skaffet midler til presidentvalgkampen på i 2004. Flere andre fikk også fengselsstraffer. For en periode av to år etter avsonet fengselsstraff ble Năstase fradømt retten til å bli valgt til og utøve offentlige verv. Han har hele tiden fastholdt sin uskyld i saken og mener han har vært utsatt for en politisk prosess.

Da han den 20. juni om kvelden skulle hentes av politiet for å begynne soningen, forsøkte han å begå selvmord, men overlevde og ble bragt til sykehus. I mars 2013 ble han løslatt fra fengselet Jilava etter at nesten ni måneder av straffen var sonet. En domstol begrunnet løslatelsen med Năstases uklanderlige oppførsel i fengselet og at det ikke var fare for nye straffbare handlinger.

Han hadde imidlertid også en sentral rolle i en annen liknende prosess. Da den kom til endelig behandling i Høyesterett, ble han 6. januar 2014 dømt for utpressing og for å ha tatt imot bestikkelser. Dommen lød på fire års ubetinget fengsel, inndragning av midler og tap av visse statsborgerlige retter i fem år etter utsont fengselsstraff. Hans kone, Dana Năstase, ble dømt til fengselsstraff i samme sak for brudd på tolloven og for å ha tatt imot bestikkelser. Adrian Năstase begynte soningen av den nye dommen samme dag som dommen falt. Han ble løslatt på prøve senere samme år. Dommen ble kraftig kritisert av hans partifeller, blant dem daværende statsminister Victor Ponta, som betraktet Năstase som et politisk offer for president Traian Băsescus regime.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg