Adrian Năstase

Faktaboks

Adrian Năstase
Født
22. juni 1950, Bucureşti

Adrian Năstase, rumensk politiker og tidligere statsminister. Han er utdannet som jurist (1973) og sosiolog (1978) fra Universitetet i Bucureşti, der han har hatt et professorat i internasjonal rett siden 1990. Han ble valgt som medlem av parlamentet (deputertkammeret) for Den nasjonale redningsfronten i 1990 og er blitt gjenvalgt ved senere valg (til og med 2004) for den delen av Den nasjonale redningsfronten som senere har fått navnet Det sosialdemokratiske partiet. Năstase var utenriksminister fra 1990 til 1992. Han var medlem av parlamentet til 2008. I periodene 1992-96 og 2004-06 var han president i deputertkammeret.

Năstase var statsminister i Romania fra desember 2000 til desember 2004 og ledet dermed regjeringen da Romania ble medlem av NATO i mars 2004. Fra 2000 til 2005 var han partileder for sosialdemokratene. Ved presidentvalget i 2004 fikk Năstase over 40 % av stemmene i første valgomgang, men tapte i annen valgomgang mot Traian Băsescu fra valgalliansen "Rettferdighet og sannhet". Den bestod av Det nasjonalliberale partiet og Det demokratiske partiet (senere med navnet Det liberaldemokratiske partiet). Det sistnevnte, som var Băsescus parti, hadde også sine røtter tilbake til Den nasjonale redningsfronten.

At Năstase gikk av som president for deputertkammeret i 2006, skyldtes anklager om korrupsjon. En omfattende rettsprosess i flere instanser ble avsluttet med at Høyesterett 20. juni 2012 dømte Năstase til to år ubetinget fengsel for måten han skaffet midler til presidentvalgkampen i 2004. Flere andre fikk også fengselsstraffer. For en periode av to år etter utsont fengselsstraff ble Năstase fradømt retten til å bli valgt til og utøve offentlige verv. Han har hele tiden fastholdt sin uskyld i saken og mener han har vært utsatt for en politisk prosess.

Da han den 20. juni om kvelden skulle hentes av politiet for å begynne soningen, forsøkte han å begå selvmord, men overlevde og ble bragt til sykehus. I mars 2013 ble han løslatt fra fengselet Jilava etter at nesten ni måneder av straffen var sonet. En domstol begrunnet løslatelsen med Năstases uklanderlige oppførsel i fengselet og at det ikke var fare for nye straffbare handlinger.

Han hadde imidlertid også en sentral rolle i en annen liknende prosess. Da den kom til endelig behandling i Høyesterett, ble han 6. januar 2014 dømt for utpressing og for å ha tatt imot bestikkelser. Dommen lød på fire års ubetinget fengsel, inndragning av midler og tap av visse statsborgerlige retter i fem år etter utsont fengselsstraff. Han begynte soningen av den nye dommen samme dag. Det er ventet at han vil bli løslatt etter kortere tid enn fire år, blant annet på grunn av alder. I samme rettssak ble hans kone, Dana Năstase, dømt til tre års betinget fengsel for brudd på tolloven og for å ha tatt imot bestikkelser. Fra politisk hold som står Năstase nær, er dommen blitt kraftig kritisert. Statsminister Victor Ponta har uttalt at han subjektivt vurderer denne andre dommen mot Adrian Năstase som urettferdig, og at han betrakter ham som et politisk offer for president Traian Băsescus regime. Samtidig har Ponta unnlatt å anklage Høyesterett direkte for politisk spill i saken.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg