Michael Bloomberg. Av /Reuters/Scanpix. Begrenset gjenbruk

Michael Bloomberg

Faktaboks

Michael Bloomberg

Michael Rubens Bloomberg, Mike Bloomberg

Født
14. februar 1942, Boston, Massachusetts

Michael Bloomberg er en amerikansk finansmann, medieeier, filantrop og politiker. Han deltok i kampen om å bli presidentkandidat for Det demokratiske partiet ved valget i 2020. Bildet er fra en pressekonferanse i Norfolk, Virginia, 25. november 2019.

Av /Reuters/Scanpix.

Artikkelstart

Michael Bloomberg er en amerikansk finansmann, medieeier, filantrop og politiker.

Han var New Yorks ordfører gjennom 12 år og gjorde et mislykket forsøk på å bli presidentkandidat for Det demokratiske partiet ved valget i 2020.

Bloomberg er utdannet ved universitetene Johns Hopkins og Harvard. Han kommer opprinnelig fra Massachusetts, men har gjort mesteparten av sin karriere i New York.

Forretningsmann

Bloomberg var fra 1966 til 1981 tilknyttet investeringsbanken Salomon Brothers og partner samme sted fra 1972.

I 1981 grunnla han firmaet Bloomberg LP, som blant annet utviklet finansielle dataverktøy. Bloomberg utvidet senere sine virksomheter til å omfatte forlag, tidsskrifter, radio, en fjernsynsstasjon og et nyhetsnettsted, alt med Bloomberg i navnet. Han har gjennom mange år vært rangert blant USAs ti rikeste personer av tidsskriftet Forbes.

I 1998 utgav han selvbiografien Bloomberg by Bloomberg. Han har gjort seg kjent for store pengebidrag til veldedige formål og har blant annet gitt mer enn 300 millioner dollar til Johns Hopkins University.

Politiker og aktivist

Bloomberg var medlem av Det demokratiske parti, men stilte som republikaner da han i 2001 ble valgt til borgermester i New York og i 2006 da han ble gjenvalgt med solid margin i 2005.

Bloomberg er kjent som en liberal sentrumspolitiker og forlot Det republikanske partiet i 2007. Da han i 2009 ble gjenvalgt til en tredje fireårsperiode som borgermester, var det som partiuavhengig.

Siden tiden som borgermester har Bloomberg gjennom økonomiske bidrag og deltakelse i offentlig debatt engasjert seg til støtte for Parisavtalen om globale klimatiltak og for strengere våpenlover i USA.

Bloomberg har gjennom mange år vært nevnt som en mulig presidentkandidat. Han vurderte å ta opp kampen med Donald Trump som partiuavhengig ved valget i 2016, men kunngjorde i stedet sin støtte til Hillary Clinton.

I november 2019 kunngjorde han at han ønsket å nomineres som Det demokratiske partiets kandidat ved presidentvalget i 2020. Til tross for å ha brukt over fire milliarder norske kroner av sin egen formue på valgkampen, oppnådde han begrenset støtte og trakk sitt kandidatur tidlig i mars 2020.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg