Michael Bloomberg, amerikansk finansmann, medieeier og politiker.

Bloomberg er utdannet ved universitetene Johns Hopkins og Harvard. Han kommer opprinnelig fra Massachusetts, men har gjort mesteparten av sin karriere i New York

Bloomberg var fra 1966 til 1981 tilknyttet investeringsbanken Salomon Brothers og partner samme sted fra 1972.

I 1981 grunnla han firmaet Bloomberg LP, som blant annet utviklet finansielle dataverktøy. Bloomberg utvidet senere sine virksomheter til å omfatte forlag, tidsskrifter, radio, en fjernsynsstasjon og et nyhetsnettsted, alt med Bloomberg i navnet. Han har gjennom mange år vært rangert blant USAs ti rikeste personer av tidsskriftet Forbes.

Han utgav i 1998 selvbiografien Bloomberg by Bloomberg. Han har gjort seg kjent for store pengebidrag til veldedige formål og bl.a. mer enn 300 mill. dollar til Johns Hopkins University.

Bloomberg var medlem av Det demokratiske parti, men stilte som republikaner da han i 2001 ble valgt til borgermester i New York og i 2006 da han ble gjenvalgt med solid margin i 2005.

Bloomberg er kjent som en liberal sentrumspolitiker og forlot Det republikanske partiet i 2007. Da han i 2009 ble gjenvalgt til en tredje fireårsperiode som borgermester, var det som partiuavhengig.

Siden tiden som borgermester har Bloomberg gjennom økonomiske bidrag og deltakelse i offentlig debatt engasjert seg til støtte for Parisavtalen om globale klimatiltak og for strengere våpenlover i USA.

Bloomberg har gjennom mange år vært nevnt som en mulig presidentkandidat. Han vurderte å ta opp kampen med Donald Trump som partiuavhengig ved valget i 2016, men kunngjorde i stedet sin støtte til Hillary Clinton.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.