Messerschmitt-Bölkow-Blohm

Artikkelstart

Messerschmitt-Bölkow-Blohm var et tysk flyindustrikonsern dannet i 1969 ved sammenslutning av Messerschmitt-Bölkow og Hamburger Flugzeugbau, som var flyavdelingen til skipsverftselskapet Blohm+Voss. I dag er det en del av Airbus Group.

Faktaboks

Uttale
mˈesserschmitt-bölkow-blohm

Historie

Messerschmitt AG ble opprettet i 1938 med flykonstruktøren Willy Messerschmitt som sjef, og produserte blant annet det berømte jagerflyet Bf 109 som ble brukt under andre verdenskrig. I 1968 ble Messerschmitt og flyprodusenten Bölkow (grunnlagt i 1948) sammensluttet til Messerschmitt-Bölkow.

De viktigste prosjektene til Messerschmitt-Bölkow-Blohm var på det militære området delproduksjon av kampflyene Panavia Tornado og F-16 for europeiske leveranser, og på det sivile området produksjonsdeltakelse i Airbus. Selskapet produserte helikoptrene MBB 105, som første gang fløy i 1967 og opprinnelig var utviklet av Bölkow, og BK 117, som første gang fløy i 1979 og var utviklet i samarbeid med Kawasaki. Selskapet produserte også våpensystemer, romfartøyer og energisystemer (blant annet vindturbiner). I 1992 dannet Messerschmitt-Bölkow-Blohm sammen med Aérospatiale helikopterprodusenten Eurocopter.

Konsernet ble i 1989 en del av det nyopprettede Deutsche Aerospace (DASA). I 2000 ble det (som DaimlerChrysler Aerospace) en del av European Aeronautic Defence and Space Company (EADS), som i dag er Airbus Group.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg