Tornado F3
.
Lisens: CC BY NC 2.0

Panavia Tornado er et tomotors jetdrevet multirolle-kampfly produsert i Tyskland, Storbritannia og Italia.

Historie

Tornado IDS
.
Lisens: fri

Tornado ble utviklet av Panavia Aircraft GmbH i München, som ble grunnlagt 1969 av British Aerospace, vest-tyske Messerschmitt-Bolkow-Blohm og italienske Aeritalia.

Tornado fløy første gang 14. august 1974, under navnet Panavia MRCA (Multi-Role Combat Aircraft). Navnet Tornado fikk flyet senere samme år. Tornado ble begynt levert til Tyskland og Storbritannia fra 1979, og til Italia fra 1981, i tillegg ble et mindre antall levert til Jordan, Oman og Saudi-Arabia. Tornado var i bruk i det britiske flyvåpenet til 2019, og var ved utgangen av 2022 fremdeles i bruk i Italia, Tyskland og Saudi Arabia.

Flyene ble produsert i hovedversjonene IDS (InterDictor/Strike), jagerflyvariantene ADV (Air Defence Variant) og den britiske F.3, og rekognoseringsflyvarianten ECR (Electronic Combat Reconaissance).

Spesifikasjoner

Varianten Tornado GR.4, en britisk variant av IDS, er utstyrt med to turbofanmotorer (se flymotor), hver med en skyvkraft på 43,82 kilonewton, 76,82 kilonewton med etterbrenner. Flyet er utrustet med en 27-millimeter maskinkanon, og har elleve festemaster med en samlet kapasitet for en våpenlast på ni tonn. Flyets vinger er svingbare, med et spenn på mellom 13,91 meter og 8,60 meter.

  • Vingespenn: 8,60–13,91 meter
  • Lengde: 16,72 meter
  • Største startvekt: 28 tonn
  • Høyeste hastighet: 2400 km/t (mach 2,2)

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg