Messerschmitt AG er en tidligere tysk flyprodusent, opprinnelig etablert som Messerschmitt Flugzeugbau i 1926 av Willy Messerschmitt. Messerschmitt var en av de viktigste flyprodusentene i Tyskland under andre verdenskrig og er mest kjent for sine jagerfly fra denne perioden.

Samme år som Messerschmitt Flugzeugbau ble etablert, ble Bayerische Flugzeugwerke AG (BFW) etablert i Augsburg, og i 1927 fusjonerte Messerschmitt Flugzeugbau med BFW og fortsatte virksomheten sin under navnet Bayerische Flugzeugwerke. Etter suksessen med jagerflyet Bf 109 besluttet styret i BFW i 1938 å endre navnet til Messerschmitt AG, og flytyper som ble utviklet etter dette fikk betegnelsen Me istedenfor den tidligere Bf.

Under andre verdenskrig var Messerschmitt mest kjent for jagerflyet Bf 109, og utviklet blant annet det første operative jetdrevne jagerflyet i verden, Me 262.

Etter krigen ble Messerschmitt AG reetablert i 1948, og produksjon startet opp igjen i 1949; til å begynne med av blant annet symaskiner og den kjente minibilen KR 200. I 1951 etablerte Messerschmitt Hispano Aviación i Sevilla, Spania, i samarbeid med Hispano-Suiza, hvor de første flytypene utviklet under ledelse av Willy Messerschmitt ble produsert etter krigen.

I 1968 ble Messerschmitt sammensluttet med Bölkow, som i 1969 ble sammensluttet med Hamburger Flugzeugbau og dannet Messerschmitt-Bölkow-Blohm GmbH (MBB). I 1989 ble MBB overtatt av Deutsche Aerospace AG, som gjennom flere navneskifter og ulike eierskap i dag er blitt en del av Airbus Group.

  • Bf 108 – énmotors lett passasjerfly/forbindelsesfly
  • Bf 109 – énmotors jagerfly
  • Bf 110 – tomotors tungt jagerfly
  • Me 163 – rakettdrevet jagerfly
  • Me 410 – tomotors tungt jagerfly
  • Me 262 – tomotors jetdrevet jagerfly
  • Me 323 – seksmotors tungt transportfly

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.