Société Nationale Industrielle Aérospatiale, tidligere fransk statseid flyprodusent, grunnlagt 1970 etter beslutning fra den franske stat om å fusjonere Nord-Aviation, Sud-Aviation og SEREB.

Det supersoniske passasjerflyet Concorde, fotografert på Bodø lufthavn i 1975.

Norsk luftfartsmuseum fotoarkivet/Egil Johnson. Begrenset gjenbruk

Aérospatiale produserte fly, helikoptre, taktiske missiler og hadde en egen divisjon for romfart og ballistiske systemer. Startet opp Airbus i 1970 i samarbeid med Deutsche Aerospace, et som senere og inkluderte British Aerospace og CASAATR i 1982 sammen med den italienske flyprodusenten Alenia, og Eurocopter i 1992 sammen med tyske Daimler-Benz Aerospace. Ble Aérospatiale Matra i 1999 ved sammenslutning med industribedriften Matra (grunnlagt 1945). Sammenslutning i 2000 med spanske CASA og tyske DASA for å danne European Aeronautic Defence and Space Company (EADS).

Et Gazelle helikopter fra den britiske hæren, fotografert 1972.

Norsk luftfartsmuseum fotoarkivet/Westland Helicopters. Begrenset gjenbruk

Viktige og kjente fly og helikoptre inkluderer det supersoniske passasjerflyet Concorde, utviklet i samarbeid med britiske BAC, det militære taktiske transportflyet Transall C-160, utviklet og produsert i samarbeid med Messerschmitt-Bölkow-Blohm og VFW-Fokker, og helikoptrene Puma og Gazelle, utviklet og produsert i samarbeid med Westland.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.