Merete Bergersen

Faktaboks

Merete Bergersen
Født
4. februar 1945, Oslo

Artikkelstart

Merete Bergersen er en norsk danser, koreograf og pedagog. Hun fulgte Rita Toris danseundervisning og en 2-årig danseutdannelse ved Jorunn Kirkenærs Ballettinstitutt i 1966–1968. Senere tok hun mellomfag både i dansekunnskap ved NTNU i 1997 og i teatervitenskap UIO i 2001.

Bergersen var med å starte Høvik Ballett i 1969, og jobbet der til 1989, da kompaniet ble oppløst. Høvik Balletts første leder, Miriam Skjørten, fikk en avgjørende innflytelse på Bergersens forståelse og tilnærming til dans som kunstart. Møtet med koreografer, kompanier og pedagoger under et opphold på American Dance Festival i 1975, var også viktig.

Musikk er en grunnleggende faktor i alle Bergersens koreografier. Hennes kunstnerskap kjennetegnes ved en blanding av ulike stilarter og former for dans samt en sjangeroverskridende tilnærming til og arbeid med andre kunstarter som maleri, skulptur, poesi og musikk i alle sjangre.

Siden 2002 har Bergersen arbeidet med dans i forbindelse med psykisk helse. Bergersen ble tildelt Danseinformasjonens Ærespris i 2019 for å ha påvirket og utvidet generasjoner av andre dansekunstneres horisont og muligheter.

Bergersens kunstneriske produksjon består av cirka 60 verk hvorav de mest sentrale er nevnt under.

Verk

  • «Avgrundens Brønd», komponist Bent Lorentzen, bestillingsverk Nordiske Musikkdager, 1972. Fjernsynsversjon for NRK, 1974.
  • «Hvitt på hvitt», bestillingsverk for Henie Onstad Kunstsenter med Jan Erik Vold og Jan Garbarek Trio, 1978.
  • «Risj, Rasj og Ramona», forestilling for psykisk utviklingshemmede barn. Komponist Rolf Wallin, 1979. Fjernsynsversjon, 1985.
  • «Underveis til en virkelighet», Operaens Ballettverksted, 1979.
  • «Apple Piece», samarbeid med komponist Rolf Wallin, 1984.
  • «Imagi», bestillingsverk for Sandvika Storband og Terje Rypdal, 1984
  • «Take off fra Casablanca», bestillingsverk for Trondheim Symfoniorkester, 1985.
  • «Boks for boks», Høvik Balletts 40-årsjubileum med Jon Christensen, 2009.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg