Faktaboks

Melaka
Malakka Malacca
Uttale
melˈaka

Melaka er en by i Malaysia ved Malakkastredet, 148 kilometer sørøst for Kuala Lumpur og 205 kilometer nordvest for Singapore. Byen er hovedstad i delstaten Melaka, og har 579 000 innbyggere (2019).

Historisk bakgrunn

Melaka har landets eldste bygninger i både europeisk, hinduisk, kinesisk og malayisk stil. Befolkningen er svært blandet og bærer preg av at byen har vært et møtepunkt for ulike asiatiske og europeiske kulturer siden den ble grunnlagt rundt år 1400. I de første hundre årene var Melaka et av de viktigste handelssentrene i Asia. Senere, under europeisk styre, mistet byen gradvis sin betydning. Melaka ble styrt av portugiserne i perioden fra 1511 til 1641, hollenderne fra 1641 til 1786 og fra 1814 til 1824, og britene fra 1786 til 1814 og fra 1824 til 1957.

Næringsliv og transport

Melaka er et administrasjons- og handelssenter. Turisme er av stor økonomisk betydning. Fra havnen er det utskipning av blant annet gummi og kopra. Flere rederier har cruiseskip som anløper Melaka. Det er fergeforbindelse med øygruppen Langkawi og flere havner på øya Sumatra. Det er motorvei mellom Melaka og Kuala Lumpur. Melaka internasjonale flyplass ligger elleve kilometer nord for byen.

Kultur

De historiske delene av Melaka og George Town ble oppført på UNESCOs verdensarvliste i 2008. I Melaka er det et maritimt museum. Melaka Sultanate Palace Museum er en rekonstruksjon av det tidligere palasset for sultanatet Melaka, som varte fra 1400 til 1511. Kristi kirke fra 1753 er den eldste protestantiske kirken som fortsatt er i virksomhet i Malaysia.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg