Matre kraftverk

Fra maskinsalen i Matre kraftverk. I bakgrunnen de gamle Pelton-turbinene som som nå er utfaset til fordel for den nyere Matre Haugsdal kraftverk.
.

Matre kraftverk er et vannkraftverk i Masfjorden kommune, Hordaland, tilknyttet Matrevassdraget.

Faktaboks

også kjent som:

Matre M

Matre kraftverk var inntil 2016 to kraftverk i samme maskinhall som utnyttet nabovassdragene Matreelva og Haugdalselva. I 2016 åpnet et nytt Matre Haugsdal kraftverk, som utnytter vannet i Haugsdalsvassdraget. Samlet utgjør Matre-kraftverkene nær 20 prosent av BKKs kraftproduksjon.

Matre kraftverk utnytter i dag tilsiget i Matrevassdraget, med blant annet 18 regulerte vann i fjellområdene på grensen mellom Hordaland og Sogn og Fjordane. Nedslagsfeltet er på 212 kvadratkilometer og årlig tilsig cirka 707 millioner kubikkmeter. Årsnedbøren innen nedbørsfeltet er meget høy; 3000-4000 millimeter i året, så området kan sies å være som skapt for kraftproduksjon.

Inntaksmagasin er Stordalsvatnet (476-444 meter over havet), herfra fører en 12 kilometer lang driftstunnel ned til kraftstasjonen som ligger i fjellet ved Masfjorden. Fallhøyden er omkring 464 meter og stasjonen er bestykket med to francisturbiner. Samlet installasjon 150 MW og midlere årsproduksjon 793 GWh.

Utbyggingen av vassdragene startet i 1952 med regulering av Haugsdalsvassdraget, og kraftverkene ble satt i drift i 1959 og 1963. Rehabilitert i 1998 og 2016. Eier er BKK.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg