Mariano José de Larra

Faktaboks

Mariano José de Larra

Mariano José de Larra y Sánchez de Castro; pseudonymer: Fígaro; El pobrecito hablador; El Bachiller Pérez de Munguía; Andrés Niporesas; Ramón de Arriala

Uttale
lˈarra
Født
24. mars 1809, Madrid, Spania
Død
13. februar 1837, Madrid, Spania

Artikkelstart

Mariano José de Larra var en spansk forfatter og kritiker. Etter å ha forsøkt seg som lyriker og skuespillforfatter, arbeidet han som journalist og ble en svært kjent skribent og teaterkritiker.

Bakgrunn

Larra ble født inn i en legefamilie i Madrid i 1809. Hans far tjenestegjorde som militærkirurg under Joseph Bonaparte i den spanske uavhengighetskrigen. Da krigen var tapt og Bonaparte måtte flykte fra landet i 1812, gikk familien Larra også i eksil; først i Bordeaux og siden i Paris. Først i 1818 fikk de amnesti av den spanske kongen Ferdinand 7 og kunne bosette seg i Madrid på nytt.

Der begynte Larra å livnære seg som spaltist og kritiker i avisene. Berømmelsen hans skyldes hovedsakelig de kritiske og satiriske artiklene han skrev om litterære, politiske og sosiale emner. Han hadde en skarp penn og skrev under flere pseudonymer hvorav Figaro er det mest kjente.

Etter hvert ble han også regnet for å være den fineste prosaforfatteren Spania hadde på 1800-tallet.

Hans hovedverk er det romantiske dramaet Macías (1834), som er basert på livet til middelalderpoeten Santiago Macías (1340-1370). Historien sier at Macías hadde et liv med stormfulle kjærlighetshistorier og utroskap, ikke ulikt det Larra selv opplevde i sitt korte liv.

Larras store bekymring for utviklingen i det spanske samfunnet og den spanske politikken preget ham dypt. Da forholdet til hans store kjærlighet Dolores Armijo tok slutt, tok han livet sitt bare 27 år gammel.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg