Marcus Collin

Faktaboks

Marcus Collin
Gustav Marcus Collin
Uttale
collˈin
Født
18. november 1882, Helsingfors, Finland
Død
22. september 1966, Kauniainen, Finland

Artikkelstart

Marcus Collin var en finsk maler. Han fikk først sitt gjennombrudd som post-impresjonist, men gikk senere over til en mer ekspresjonistisk stil. Collin startet på tegneskole i Helsingfors i 1903 før han fortsatte sine kunststudier i Paris hvor han hadde flere opphold i perioden 1905–1912. Under det siste oppholdet ble han undervist av Paul Sérusier, tidligere medlem av Les Nabis, noe som bidro til at han utviklet en fargesterk stil i tråd med syntetismen.

Tilbake i Finland gikk Collin imidlertid etter hvert over til et mørkere, mer følelsesladet uttrykk og fra 1916 ble han en sentral skikkelse i Novembergruppen av finske ekspresjonister. Med barsk humor, ofte med et drag mot det groteske, og i en tung, grovt tilhugd malerisk stil skildret han hverdagslige scener fra finsk arbeids- og folkeliv, ofte i pastell. På 1920-tallet begynte han igjen å male i lysere farger, mens på sine eldre dager beveget han seg nærmere i retning realismen.

Collin ble særlig kjent for sine menneskeskildringer hvorav en rekke motiver var hentet fra litteratur, blant annet fra bøker av landsmannen Aleksis Kivi og fra spanske Miguel de Cervantes' verdensberømte roman Don Quijote. Nasjonalgalleriet i Oslo eier det store maleriet Vinter på torget i Helsingfors (1923) samt pastellen Torgkoner (1932).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg