Mara Lee

Faktaboks

Mara Lee

Maria Lee Gerdén

Født
1973, Sør-Korea

Artikkelstart

Mara Lee er en svensk forfatter som fikk sitt gjennombrudd med Ladies i 2007.

Forfatterskap

Mara Lee ble født i Sør-Korea og vokste opp i Skåne. Hun debuterte som forfatter med diktsamlingen Kom i 2000,som ble fulgt av Hennes värld.

I 2007 kom hennes første roman, Ladies, som fikk internasjonal oppmerksomhet. Romanen var skrevet i chick-lit-sjangeren, men var samtidig et problematiserende psykologisk portrett av fire kvinner i tredveårene, og den tematiserte narsissisme, individualisering og intimisering på en treffende måte i millenniets første tiår.

For Salome (2011), en skildring av en 14 år gammel jente på 1980-tallet, ble hun tildelt Svenska Dagbladets litteraturpris.

Lee debuterte som forfatter på svensk i Norge i 2013, på Tur Forlag. Diktboken Min natur var et samarbeid mellom Lee og den norske poeten Kristin Berget.

Mara Lee har lest på norske litteraturfestivaler som Audiatur i Bergen, Norsk LitteraturfestivalLillehammer, og Oslo Internasjonale Poesifestival, og var doktorgradsstipendiat ved Göteborgs Universitet fram til 2014, da hun disputerte.

Bibliografi

  • 2000 – Kom (Alfred Bonniers Förlag)
  • 2004 – Hennes vård (Alfred Bonniers Förlag)
  • 2007 – Ladies (Alfred Bonniers Förlag)
  • 2011 – Salome (Alfred Bonniers Förlag)
  • 2013 - Min natur (med Kristin Berget) (Tur Forlag)
  • 2014 – Future perfect (Alfred Bonniers Förlag)

Priser

  • 2011 – Svenska Dagbladets litteraturpris for Salome
  • 2012 – P O Enquists pris

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Vinduet 2008/1 "Å skrive bort skjønnheten". Jenny Hval intervjuer Mara Lee.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg