Mannsbunad fra Stord og Bømlo

Mannsbunad fra Stord og Bømlo
/Norsk bunadleksikon.

Artikkelstart

Mannsbunaden fra Stord og Bømlo er utarbeidet ut fra hvordan en antar mannsklærne var i andre halvdel av 1800-tallet, men ingen konkrete plagg ligger til grunn for bunaden. Bunadene fra Stord og Bømlo framstår som temmelig like, noe som nok også stemmer med hvordan karene i området gikk kledd.

En har ikke lagd noen egen bunad fra Fitjar, fordi en ser at den tradisjonelle draktskikken har vært lik der som på Stord og Bømlo.

Draktdeler

Trøye

Bunaden har laskatrøye med isydde kiler som gir vidde
.

Laskatrøya er det lokale navnet på den typen trøye som brukes, og navnet kommer av de isydde kilene i ryggen. Den lages i en kort og en sid variant, i svart toskafts ullstoff. Trøya har ikke krage, men har en én centimeter brei rulorkant i halsringinga. Den er dobbeltspent med seks par sølvknapper foran, men kan ikke kneppes. Bak er det festet en sølvknapp ved hver lask. På Bømlo bruker de også en sølvknapp på hvert erme. Knapphullene kan være sydd med rød og grønn tråd. De med grønn tråd har røde regels. Alle knapphull er sydd med knapphullssilke.

Vest

Bunaden har vest av rødt toskafts ullstoff. Vesten er preget av empiremote, med høg ståkrage og små, nedbrettede slag. Den er dobbeltspent med seks par små sølvknapper. Knapphullene syes i grønt, med gule regels. Ryggen er i ubleiket linstoff, og vidda reguleres med spenne i ryggen. Det er prikkestikning på krage og slag og halslinning rundt framstykket og på lommene.

Bukse

Det brukes knebukse med klaff foran, sydd i toskafts svart ullstoff. Den har linning og splitt ved kneet. Knesplitten lukkes med sølvknapper, og knelinninga med sølvspenne. På buksa er det grønne knapphull med røde regels.

Skjorte

Bunaden har linskjorte i primærsnitt, med rynking til halskragen og på ermene. Skjorta er brodert med tettsøm.

Hodeplagg og halstørkle

Det brukes strikkelue til bunaden: mørk med mønsterfelt i flere farger. Rundt skjortekragen kan en ha et silketørkle.

Strømper og band

Flettemønstrete hvite ullstrømper og flettede strømpeband brukes til bunaden. Strømpebanda er bregda i rødt, svart og hvitt.

Metall

Alle knappene og spennene på trøye, vest og bukse er i sølv. I tillegg er det en halsknapp og mansjettknapper i skjorta.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg