Stord (øy)

Artikkelstart

Stord er ei øy i Stord og Fitjar kommuner, Vestland fylke. Den er nest størst i fylket etter areal, etter Osterøy. Stord ligger nord for Bømlafjorden, Hardangerfjordens ytre del, og utgjør 241,2 km2 og har rundt 21 750 innbyggere (2020). Det er tettest bosetning i sørøst. Her ligger kommunesenteret i Stord, Leirvik, med 14 198 innbyggere (2020). Stord har to andre tettsteder: i sørvest ligger Sagvåg og i nord Fitjar, med henholdsvis 3407 og 1773 innbyggere (2020).

Den sørøstre halvdelen av øya hører til Stord kommune, den nordvestre halvdelen til Fitjar kommune. Øya er frodig og skogkledd; høyeste punkt er Mehammarsåta (749 moh.) i Stord kommune, omtrent midt på øya. Utsikten både fra Mehammarsåta og fra Stovegolvet (703 moh.), som ligger rundt fem km sør for Mehammarsåta, er meget imponerende.

Stord er vel kjent fra sagaene og historien. På Fitjar ligger gravrøysen Rimsvarden på en høyde midt i bygda. Her har man også utsiktsplassen Storhaugen, hvorfra Håkon den godes menn oppdaget fienden før slaget ved Fitjar i 961.

Navnet har uviss betydning, norrønt Storð, kan ha sammenheng med ster- som betyr 'rage opp' og sikter da til de høyere delene av øya.

Kart

Stord
Av /Statens kartverk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg