Mannsbunaden fins med både lang og kort trøye
/Norsk bunadleksikon.
Mannsbunad fra Romsdal

Bunaden ser ulik ut etter hvilken produsent som har sydd den, og den har også forandret seg litt gjennom tida.

Mannsbunad fra Romsdal
Av .
Mannsbunad fra Romsdal

Bunaden ser ulik ut etter hvilken produsent som har sydd den, og den har også forandret seg litt gjennom tida.

Mannsbunad fra Romsdal
Av .

Mannsbunaden fra Romsdal har vært i bruk siden tidlig på 1920-tallet. Den er inspirert av gamle draktplagg fra distriktet, men er ikke nøyaktig kopiert etter disse plaggene. Bunader som denne varierer gjerne i utførelse, ettersom det er mange ulike leverandører av dem.

Faktaboks

Agnar Skeidsvoll var av de første som fikk lagd seg bunad, og han arbeidet også med å komme fram til bakgrunnsmateriale for bunaden. Den bunaden han fikk lagd seg, skulle bli utgangspunkt for flere av de tidlige bunadene. Da Konrad Nerheim og Maria Øvstedal ga ut et hefte om Romsdalsbunaden i 1926, presenterte de mønster til den samme mannsbunaden. I hovedtrekk er det denne bunaden som er blitt til mannsbunaden med grå trøye som brukes i dag.

Bunaden har utgangspunkt i gamle draktplagg, men er ikke direkte kopier av plaggene. Dermed er ikke denne bunaden et bilde av hvordan folk gikk kledd på ei bestemt tid i Romsdal, sjøl om utgangspunktet er de gamle klærne. Solhjell har satt en utgave av bunaden i produksjon. Denne skiller seg fra de andre fordi den er konfeksjonssydd, og det brukes andre materialer.

Mannsbunad fra Romsdal
/Norsk bunadleksikon.

Draktdeler

Trøye

Det brukes to ulike trøyer til bunaden, og begge er i gråspettet vadmel.

Den halvside trøya har utgangspunkt i ei trøye fra Tresfjord, men er ikke kopiert direkte. Bunadtrøya har ståkrage og nedbrettede slag. Slagene kneppes ned med tinnknapper eller sølvknapper. På kragen er det en brodert grønn bord. Både krage, slag, framkant, ermebryninger, ermeoppbrett, lommeklaffer og skjøter bak er kantet med grønt ullstoff. Trøya er dobbeltspent med fem par knapper i tinn eller sølv. Lommeklaffene ligger utenpå jakka, og har tre knapper og en grønn frynsekant. Tilsvarende frynsekant er det også over skjøtene bak. Det er også fire knapper som avslutning på hvert erme.

Den korte trøya har utgangspunkt i gamle trøyer fra Måndalen, men er ikke kopi av noen av disse. Bunadtrøya har ståkrage og nedbrettede slag, men ingen grønn dekor. Den er dobbeltspent med fem par knapper, og går omtrent til livet. Oppbretten på ermet har også to knapper.

Vest

Vesten er dobbeltspent med fire til fem par knapper. Den har ståkrage og nedbrettede slag. Slagene er knappet til vesten med en knapp, og på en del vester er det også en knapp over hvert av slagene. Vesten lages i to ulike stoff. Det ene er et ensfarget grønt ullstoff. Det andre er rutet i grønt, rødt og svart, og har utgangspunkt i et stakkestoff fra Måndalen. Ryggen er i baskerlin eller halvlin.

Bukse

Buksa lages i mørkeblått eller svart ullstoff. Den går til kneet, og lukkes med tre-fire knapper og ei spenne ved hvert kne. I overkant er det brei klaff som kneppes med tre knapper.

Skjorte

Det brukes ulike skjorter til bunaden, men vanligst er hvit linskjorte med hvitsømsbroderi på skulderstykke, halslinninger og håndlinninger. Skjorta lukkes med halsknapp og mansjettknapper.

Strømper og band

Det brukes to typer strømper til bunaden. Det ene er hvite ullstrømper i rettstrikking og vrangstrikking. Den andre typen er såkalt strypte strømper av blåfarget garn som har hvitspettet mønster. Strypingen kommer fram gjennom å knyte over garnet enkelte steder under fargingen. Strømpene holdes oppe med flerfargede strømpeband som knytes under buksa, slik at bare endene syns under knelinningen.

Hodeplagg og halstørkle

Det brukes ei grå topplue til bunaden. Den er strikket i samme farge som trøya, og har grønn flossekant som oppbrett, og grønn dusk. Noen av de første bunadene hadde rød lue med grønn flossekant. Til de tidligste bunadene ble det også brukt svart silketørkle i halsen.

Metall

Det brukes en halsknapp i sølv, samt mansjettknapper til bunaden. Knapper og spenner på vest, trøye og bukse kan være i sølv eller tinn.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg