Måna er ei elv i Rauma kommune, Møre og Romsdal. Den kommer fra Månvatnet (603 moh.) og renner i nordøstlig retning gjennom Måndalen og munner ut i tettstedet Voll ved Vollabukta på sørsiden av Romsdalsfjorden.

Måna har i øvre delen tilløp fra en rekke elver i grensetraktene mot Vestnes, Stordal og Norddal. Disse kommer fra en krans av botnsjøer innerst i Måndalen, blant annet Stavvatnet (522 moh.), Øspevatnet (787 moh.), Geitemjølktindvatnet (863 moh.) og Kvassetindvatnet (880 moh.) nordvest for Månvatnet og Stortrollvatnet (726 moh.) i sørøst.

Navnet på elvene Måna i Rauma og Måna i Tinn i Telemark har muligens samme opprinnelse. Det kan ha sammenheng med elvenavnet Marna, senere Mǫrn, (se Mandal), og hører i så fall til norrønt marr, 'hav', noe som tidvis også kan være brukt om innsjø eller væte i sin alminnelighet.

Kart

Måna
Måna
Av /Statens kartverk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev Håvard Vold

Noen utenlandske fjellsport folk har begynt å kalle dalen vår for "Moon Valley". Amatørfilologene har kommet fram til to forklaringer (etymologier?)
1. En plausibel teori er at elvenavnet Måna kommer fra «man» siden elva renner kvit uten rolige høler og kunne minne on mana på en hest. Har hørt fra folk som ble født etter 1875.
2. Mǫrn (se Mandal), eller det hører til norrønt marr, 'hav', brukt om innsjø. Her er ingen innsjø før du kommer til fjellvatna.

Finnes det noen nyere betraktninger?

Håvard Vold

skrev Geir Thorsnæs

1. Forklaringen under en er teoretisk mulighet og er brukt andre steder om blant annet elver/fosser. Forklaringen er ikke nevnt i "Norsk Stadnamleksikon" (NSL), og jeg har derfor valgt å utelate den her.
2. NSL har ikke med en slik forklaring. Boka "Norske stedsnavn" (flere forf.) fra 1975 har tatt med en noe videre forklaring på norrønt marr i navnet Mandal/Marnardal, vann eller væte (kap. av Per Hovda og Botolv Helleland). Jeg har på den bakgrunn tatt dette med i navneforklaringen på Måna.

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg