Makuria, middelaldersk kongedømme i Sudan. Ifølge skriftlige kilder var Makuria det viktigste av tre kristne kongedømmer i Nubia i middelalderen. Fra det 7. århundret til det 14. århundret strak Makuria seg fra Den første Nilkatarakten ved Aswan i Egypt til området mellom Den femte Nilkatarakten og Atbarah-elvens utløp i Nilen.

Tidlig i det 7. århundret erobret Makuria det nordligste nubiske kongedømmet, Nobadia. Hovedstaden i Makuria var Dongola, nå kalt Gamle Dongola (for å skille den fra "nye" Dongola, kalt Dongola al-Urdi). De viktigste monumentene i Gamle Dongola er festningen, katedralen, den såkalte korskirken og den såkalte tronhallen. Sistnevnte var den eldste fungerende moskeen i Sudan opp til 1969, da ble den stengt på grunn av sikkerhetsforhold og bevaringshensyn. Utgravningene av den makuritiske hovedstaden startet i 1964 av Universitetet i Warszawa og pågår fremdeles.

Andre viktige lokaliteter i Makuria var Banganarti 12 kilometer sør for Dongola, klosteret Ghazali i Bayudaørkenen, kirken på øyen Sur ovenfor Den fjerde Nilkatarakten, samt katedralen og festningen på øyen Sai på den gamle grensen mellom Makuria og Nobadia ("Medieval Sai Project" er et gresk-norsk arkeologisk samarbeid).

Den makuritiske kirken hørte til under den koptiske patriarken i Alexandria, men det kongelige hoffet var sannsynligvis blitt kristnet av misjonærer fra Det bysantinske riket. Den makuritiske kirken fortsatte å bruke det greske språket, og dette viser at den makuritiske kristendommen var en kobling av koptisk og bysantinsk tro, riter og seremonier. Fra det 10. århundret var gammelnubisk hovedspråket både innenfor liturgien og i offentlige og private dokumenter.

I det 14. århundret kollapset Makuria som følge av indre stridigheter og invasjoner fra mamelukkene i Egypt.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.