Makuria

Katedralen i Gamle Dongola med den såkalte tronhallen i bakgrunnen.
.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Makuria var et middelaldersk kongedømme i Sudan. Ifølge skriftlige kilder var Makuria det viktigste av tre kristne kongedømmer i Nubia i middelalderen. Fra 600-tallet til 1300-tallet strakk Makuria seg fra Den første Nilkatarakten ved Aswan i Egypt til området mellom Den femte Nilkatarakten og Atbarah-elvens utløp i Nilen.

Faktaboks

uttale:

mak'uria

også kjent som:

Dotawo (gammelnubisk)

Tidlig på 600-tallet erobret Makuria det nordligste nubiske kongedømmet, Nobadia. Hovedstaden i Makuria var Dongola, nå kalt Gamle Dongola (for å skille den fra «nye» Dongola, kalt Dongola al-Urdi). De viktigste monumentene i Gamle Dongola er festningen, katedralen, den såkalte korskirken og den såkalte tronhallen. Sistnevnte var den eldste fungerende moskeen i Sudan fram til 1969, da ble den stengt på grunn av sikkerhetsforhold og bevaringshensyn. Utgravningene av den makuritiske hovedstaden startet i 1964 av Universitetet i Warszawa og pågår fremdeles.

Andre viktige lokaliteter i Makuria var Banganarti 12 kilometer sør for Dongola, klosteret Ghazali i Bayudaørkenen, kirken på øya Sur ovenfor Den fjerde Nilkatarakten, samt katedralen og festningen på øyen Sai på den gamle grensen mellom Makuria og Nobadia («Medieval Sai Project» er et gresk-norsk arkeologisk samarbeid).

Den makuritiske kirken hørte til under den koptiske patriarken i Alexandria, men det kongelige hoffet var sannsynligvis blitt kristnet av misjonærer fra Det bysantinske riket. Den makuritiske kirken fortsatte å bruke det greske språket, og dette viser at den makuritiske kristendommen var en kobling av koptisk og bysantinsk tro, riter og seremonier. Fra 900-tallet var gammelnubisk hovedspråket både innenfor liturgien og i offentlige og private dokumenter.

På 1300-tallet kollapset Makuria som følge av indre stridigheter og invasjoner fra mamelukkene i Egypt.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg