Locator Map Kano-Nigeria
Kartskisse som viser Kanos beliggenhet i den nordlige sentrale delen av Nigeria.
Av .
Lisens: Gnu FDL
Kano
Oversiktsbilde over deler av Kano tatt fra Dala Hill.

Kano er en by i Nigeria, hovedstad i delstaten Kano, beliggende cirka 500 meter over havet. Byen har en befolkning på ca. 4 000 000 innbyggere (2020).

Kano utgjør det viktigste samferdsels-, kultur- og handelssenter i det nordlige Nigeria. Næringslivet omfatter næringsmiddel- og tekstilindustri, mekanisk industri, stålvalseverk og annet, handel med jordnøtter, skinn og huder.

Byen er sete for Bayero-universitetet (BUK) fra 1977, og for flere andre høyere læresteder. Kano har en stor internasjonal flyplass beliggende cirka 6 kilometer nordvest for sentrum av byen. Det er god veiforbindelse mot Abuja cirka 400 kilometer lenger sør. Også veiforbindelse videre nordover mot nabolandet Niger, såvel som østover mot Maiduguri.

Gamlebyen er omgitt av en 18 kilometer lang og 10–15 meter høy mur. Her ligger blant annet den store moskeen (bygd i 1951), Nigerias største, og emir-palasset Gidan Rumfa fra 1400-tallet.

Kano er Nigerias største muslimske by; cirka 10 prosent av befolkningen er kristne, de øvrige er for det meste muslimer.

Historie

Byen omtales allerede fra 1145. Kano var endepunkt for karavanehandelen gjennom Sahara, noe som bidro til at byen var blant hausaenes viktigste byer.

Kongedømmet Kano ble opprettet i år 999. Islam ble innført på 1300-tallet, og Kano ble senere underlagt kongedømmene Bornu og Songhai. Størst betydning hadde Kano i begynnelsen av 1800-tallet, da riket var den viktigste handelsmakt i Vest-Afrika. Kano ble erobret av engelskmennene i 1903.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg