. fri

Borno, delstat i det nordøstre Nigeria, grenser til nabolandene Niger, Tsjad og Kamerun; delstaten har et flateinnhold på 70 898 km² og et innbyggertall på 5 795 360 (basert på FN-projeksjon 2015). Sletteland dekket av savannevegetasjon, lengst i nord av en tørr busksteppe. Omkring Tsjadsjøen finnes store sumpområder. Delstatshovedstaden er Maiduguri. Borno er en av Nigerias største delstater, men også en av de tynnest befolkede. I 1991 ble den vestlige del skilt ut som delstatenYobe. Kanuri er den dominerende befolkningsgruppe, den etniske sammensetning for øvrig er svært variert. Borno utgjør den sentrale del av det gamle Bornu-riket, og emiren har fortsatt en betydelig makt og innflytelse.

Jordbruk er viktigste næringsvei. Det dyrkes blant annet hirse, durra, bomull, mais og jordnøtter. Husdyrholdet er betydelig. På grunn av det varme og tørre klimaet størsteparten av året er imidlertid avkastningen av jordbruket beskjeden. Det varme og tørre klimaet påvirker også dyreholdet negativt. De som lever av kveghold, tradisjonelt sett fulaniene, lever derfor typisk et nomadisk eller halvnomadisk liv. De viktigste salgsprodukter er kveghudersaltjordnøtter og bomull. Ved Tsjadsjøen drives fiske, men ettersom sjøen har tørket mer og mer ut med årene, avtar også mulighetene for fiske. Delstatshovedstaden Maiduguri er største by og det viktigste handels- og produksjonssenter der handel med nabolandene Niger, Tsjad og Kamerun inngår. 

En stor andel av innbyggerne i delstaten lever i utbredt og økende arbeidsløshet og fattigdom, og dette omfatter spesielt ungdom. Disse har dessverre vært et lett rekrutteringsmål for terrororganisasjonen Boko Haram, som har rettet hovedangrepene sine mot ulike byer og landsbyer i delstaten samtidig som Bornos hovedstad Maiduguri har tatt hoveddelen av gruppens mest spektakulære angrep på det Nigerianske forsvaret.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.