Losby gods
Losby gård er i dag hotell. Hovedbygningen fra 1850 bakerst/til venstre i bildet.
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Losby er en storgård i Lørenskog kommune, som omfatter sentrale deler av Østmarka. Gården utgjør i dag rundt 44 kvadratkilometer og fikk sin nåværende utstrekning midt på 1800-tallet etter sammenslåing av de tre gårdene Losby, Østmork og Vestmork, samt noe gårdsskog, til dels også i Rælingen kommune. Alle de tre nevnte gårdene ble ryddet i middelalderen.

I dag er det en større golfbane på innmarka til Losby gård, og hovedbygningen, som i 1980, sammen med tunet, ble solgt til Lørenskog kommune og senere til private interesser, utgjør en del av et moderne hotell. Deler av det moderne hotellanlegget brant i september 2011 og januar 2016, men den originale hovedbygningen fra 1850 ble ikke berørt.

Gjennom eiendommen renner Losbyelva nordover; det meste av Lørenskogs del av Østmarka har avløp til den. Den løper sammen med Fjellhammarelva og renner så østover til Nitelva og Glomma.

Historie

Losby gods
Losby fotografert en gang mellom 1860 og 1900. Hovedbygningen fra 1850 til høyre, stabbur og låve til venstre.
Av .

Losby var fra 1647 borgergods og vanlig bondegård. Den tilhørte familien Cudrio på slutten av 1700-tallet og fra om lag 1800 grosserer Lumholtz. Fra 1830 tilhørte den Jakob Meyer, deretter hans sønn, Lorentz Meyer. Losby ble deretter overtatt av sistnevntes svigersønn Hakon Boeck, og etter ham sønnen Lorentz M. Boeck. Ved dennes død i 1923 ble godset omdannet til et interessentskap, som i dag eies av medlemmer av familiene Andresen, Astrup, Brinch, Collett, Krohn, Wilhelmsen med flere.

På Losby var det tidligere omfattende sagbruksvirksomhet; transporten ble fra 1861 besørget av en 6 kilometer lang jernbane til Fjellhamar stasjon på Hovedbanen, først drevet med hester, fra 1914 med motorvogn. Banen ble nedlagt i 1930-årene. Vasshjulet på sagbruket i Losbyelva med en diameter på nesten 7 meter er restaurert og er brukt som motiv for Lørenskogs kommunevåpen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (1)

skrev Roger Pihl

Det høres så dramatisk ut at hovedbygningen brant i 2011, men iflg Romerikes Blad var det bare røykutvikling i en heis? http://www.rb.no/lokale_nyheter/article5740763.ece

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg