Faktaboks

Loch Leven

Skotsk-gælisk: Loch Lìobhann

Loch Leven er en innsjø i Skottland, som ligger i Perth and Kinross kommune. Innsjøen er nærmest sirkulær med en diameter på fem kilometer og er en av de grunneste innsjøene i Skottland. Gjennomsnittsdybden er 4,5 meter.

Historie

Loch Leven har sju øyer, hvorav St. Serf, med ruinene etter et augustinerkloster fra 1150 evt., er den største. På øya Castle Island ligger ruinene av Lochleven Castle der dronning Maria Stuart i sin tid ble internert og hvor hun signerte sin abdikasjon i 1567.

Natur

Loch Leven er naturreservat og en viktig rasteplass for trekkfugler fra Grønland, Irland, Island, Sibir og Nord- og Sentral-Europa. Noen fugler overvintrer her, som grågås, kvinand, sangsvane og skarv. Mange fugler hekker her også, blant annet prikksjeand, snadderand, stjertand, stokkand, tadorna, taffeland og toppand. Loch Leven er også kjent for sitt gode ørretfiske.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg