Liviu Dragnea er en rumensk politiker som fra 2015 er partileder i Det sosialdemokratiske partiet (Partidul Social Democrat). Han ble utdannet som transportingeniør ved den polytekniske høyskolen i Bucureşti 1981-1987. Fra 1991 hadde han lederstillinger i flere private bedrifter.

Dragnea var først medlem av Det demokratiske partiet (Partidul Democrat), der Petre Roman var partileder. Partiet oppstod som følge av splittelsen i 1992 i Den nasjonale redningsfronten mellom tilhengere av Ion Iliescu og Petre Roman, der Roman ville ha en mer reformpreget politikk i overgangsfasen etter kommunistdiktaturets fall i 1989. I 2000 ble Dragnea medlem av Den sosialdemokratiske partiet (daværende navn: Det sosiale demokratis parti), som var dominert av Iliescu-tilhengerne i Den nasjonale redningsfronten.

Liviu Dragnea hadde i mange år sine viktigste politiske verv, både partiverv og offentlige, i Teleorman-fylket i den sørlige delen av landet. Han organiserte valgkampen der for Det demokratiske partiet i 1996, og fra 1996 til 2000 var han fylkesmann (prefect). Fra 2000 til 2012 var han leder av fylkestinget (consiliul judeţean), og fra 2004 til 2013 var han leder av Den nasjonale fylkestingsunionen. Han hadde hovedansvaret på landsplan for valgkampene til Det sosialdemokratiske partiet i 2007 (Europaparlamentet) og 2008 (parlamentsvalg). I 2009 ble han valgt til partiets generalsekretær, og i 2015 etterfulgte han Victor Ponta som partileder, da Ponta trakk seg som følge av en etterforskning om korrupsjon. Dragnea ble valgt til Deputertkammeret i nasjonalforsamlingen i 2012 og gjenvalgt i 2016, og fra 2016 er han president for kammeret.

Han har regjeringserfaring fra 2009 (to uker som innenriksminister i Emil Bocs regjering) og 2012-2015 (minister for regionutvikling og offentlig administrasjon i Victor Pontas regjering), en del av tiden også som visestatsminister.

Dragnea gikk av som statsråd 15. mai 2015 som følge av at han ble dømt til ett års betinget fengsel for misligheter ved en folkeavstemning i juli 2012 om president Traian Băsescu skulle avsettes. Dragnea var da generalsekretær i partiet og ble dømt for en rekke ulovlige forhold som hadde til formål å få valgdeltakelsen tilstrekkelig høy til at resultatet ble gyldig. Dragnea anket dommen. I april 2016 hevet Høyesterett straffen til to års betinget fengsel. På grunn av en lov fra 2001 som forbyr straffedømte å sitte i en rumensk regjering,  kunne Dragnea, som partileder for det største partiet, ikke bli statsminister etter valgseieren i desember 2016. I stedet ble en mindre kjent politiker fra det samme partiet, Sorin Grindeanu, statsminister. Men selv om Dragnea ikke er med i regjeringen, er han foreløpig den sterkeste politiske kraften i partiet og bestemmende for den kursen som regjeringen følger. Dersom loven fra 2001 skulle bli forandret, er det ventet at han vil overta som statsminister.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.