Faktaboks

Liviu Dragnea

Nicolae-Liviu Dragnea

Født
28. oktober 1962, Gratia i Teleorman-fylket
Liviu Dragnea
Av /NTB Scanpix.

Liviu Dragnea er en rumensk politiker. Fra 2015 til 2019 var han partileder i det sosialdemokratiske partiet (Partidul Social Democrat) i Romania. 27. mai 2019 ble han, ved en endelig dom i Høyesterett, dømt til tre og et halvt års ubetinget fengsel for tilskyndelse til misbruk av offentlige midler ved fiktive ansettelser.

Utdannelse

Han ble utdannet som transportingeniør ved den polytekniske høyskolen i Bucureşti i 1981–1987. Fra 1991 hadde han lederstillinger i flere private bedrifter.

Politisk tilhørighet

Dragnea var først medlem av Det demokratiske partiet (Partidul Democrat), der Petre Roman var partileder. Partiet oppstod som følge av splittelsen i 1992 i Den nasjonale redningsfronten mellom tilhengere av Ion Iliescu og Petre Roman, der Roman ville ha en mer reformpreget politikk i overgangsfasen etter kommunistdiktaturets fall i 1989. I 2000 ble Dragnea medlem av Det sosialdemokratiske partiet (daværende navn: Det sosiale demokratis parti), som var dominert av Iliescu-tilhengerne i Den nasjonale redningsfronten.

Politiske verv

Liviu Dragnea hadde i mange år sine viktigste politiske verv, både partiverv og offentlige, i Teleorman-fylket i den sørlige delen av landet. Han organiserte valgkampen der for Det demokratiske partiet i 1996, og fra 1996 til 2000 var han fylkesmann (prefect). Fra 2000 til 2012 var han leder av fylkestinget (consiliul judeţean), og fra 2004 til 2013 var han leder av Den nasjonale fylkestingsunionen. Han hadde hovedansvaret på landsplan for valgkampene til Det sosialdemokratiske partiet i 2007 (Europaparlamentet) og 2008 (parlamentsvalg). I 2009 ble han valgt til partiets generalsekretær, og i 2015 etterfulgte han Victor Ponta som partileder, da Ponta trakk seg som følge av en etterforskning om korrupsjon.

Dragnea ble valgt til deputertkammeret i nasjonalforsamlingen i 2012 og gjenvalgt i 2016, og fra 2016 er han president for kammeret.

Regjeringsdeltakelse

Han har regjeringserfaring fra 2009 (to uker som innenriksminister i Emil Bocs regjering) og 2012–2015 (minister for regionutvikling og offentlig administrasjon i Victor Pontas regjering), en del av tiden også som visestatsminister.

Dragnea gikk av som statsråd 15. mai 2015 som følge av at han ble dømt til ett års betinget fengsel for misligheter ved en folkeavstemning i juli 2012 om president Traian Băsescu skulle avsettes. Dragnea var da generalsekretær i partiet og ble dømt for en rekke ulovlige forhold som hadde til formål å få valgdeltakelsen tilstrekkelig høy til at resultatet ble gyldig. Han anket dommen. I april 2016 hevet høyesterett straffen til to års betinget fengsel.

Partileder i regjeringsparti uten å kunne bli statsminister

På grunn av en lov fra 2001 som forbyr straffedømte å sitte i en rumensk regjering, kunne Dragnea, som partileder for det største partiet, ikke bli statsminister etter valgseieren i desember 2016. I stedet ble en mindre kjent politiker fra det samme partiet, Sorin Grindeanu, statsminister. Men selv om Dragnea ikke var med i regjeringen, var han den sterkeste politiske kraften i partiet og var til å begynne med bestemmende for den kursen som regjeringen fulgte.

Forholdet til statsminister Grindeanu ble imidlertid gradvis dårligere, og i juni 2017 krevde partiledelsen at Grindeanu måtte gå av. Da han nektet, ble han ekskludert av partiet, og de aller fleste statsrådene søkte om avskjed. Da han fortsatt nektet å trekke seg, valgte partiledelsen med Dragnea i spissen å reise mistillitsforslag i parlamentet mot sin «egen» statsminister. Mistillitsforslaget ble vedtatt i parlamentet 21. juni 2017. Deretter ble Mihai Tudose ny statsminister fra sosialdemokratene. Etter noen måneder ble det gnisninger også mellom Dragnea som partileder og Tudose som statsminister. Etter oppfordring fra partiledelsen trakk Tudose seg som statsminister i januar 2018 og ble etterfulgt av Viorică Dăncilă, som står Dragnea nær politisk og kommer fra samme fylke som ham.

Ny dom mot Dragnea

Dragnea har også vært under etterforskning i en annen sak enn den som gjaldt misligheter ved en folkeavstemning i 2012. Han er blitt anklaget for at to funksjonærer som formelt var ansatt i og lønnet av et offentlig organ på fylkesnivå (sosialtjeneste og barnevern) i hjemfylket Teleorman, i realiteten utførte arbeid for sosialdemokratenes fylkesparti fra 2006 til 2012. Dragnea var da leder både for fylkestinget og fylkespartiet. Dom i saken ble avsagt 21. juni 2018. Dragnea ble dømt til tre og et halvt års ubetinget fengsel, andre involverte ble også dømt. Dommen var ikke endelig. Umiddelbart etter domsavsigelsen fikk Dragnea klar støtte fra statsminister Dăncilă og andre ledende partimedlemmer, som mente at dommen var vilkårlig eller politisk. Samtidig medvirket dommen trolig til å styrke den opposisjonen mot Dragnea som allerede fantes innad i partiet, men som vanligvis ikke har kommet åpent fram. I september 2018 skjedde det imidlertid en forandring ved at flere ledende partimedlemmer, blant dem Gabriela Firea, ordfører i București og leder av partiorganisasjonen der, i et åpent brev krevde Dragneas øyeblikkelige avgang som partileder og president for deputertkammeret i nasjonalforsamlingen.

Saken mot Dragnea ble endelig avgjort av Romanias høyesterett, som 27. mai 2019 opprettholdt dommen på tre og et halvt års ubetinget fengsel. Flere andre ble dømt i den samme saken. Som en følge av dommen overtok daværende statsminister Viorică Dăncilă midlertidig som partileder i det sosialdemokratiske partiet inntil en ny leder kunne velges. Dragnea innehadde også vervet som president i Deputertkammeret, også det mistet han.

I juli 2021 ble Dragnea løslatt på prøve etter å ha sonet to tredjedeler av straffen. Ved løslatelsen kom han med harde utfall mot Det sosialdemokratiske partiet, som han kalte «et operetteparti ledet av feige mennesker», og han opplyste at han heretter ville arbeide i sin sønns firma.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg