Sorin Grindeanu

Faktaboks

Sorin Grindeanu
Født
5. desember 1973, Caransebeş

Artikkelstart

Sorin Grindeanu er en rumensk politiker som var statsminister i Romania fra 4. januar til 21. juni 2017.

Han ble utdannet som dataingeniør ved universitetet i Timişoara i 1992–1997 og har siden gjennomført kurs og spesialiseringer i Italia, Tyskland, Portugal, Storbritannia og Romania. Grindeanu har hatt ulike stillinger ved universitet og i næringslivet. Etter at han gikk av som statsminister, ble han høsten 2017 utnevnt til direktør for Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (ANCOM) i Romania.

Politiske verv

Sorin Grindeanu ble medlem av Det sosialdemokratiske partiet (PSD) i 1996 (det hadde da betegnelsen PDSR). Siden 2003 har han hatt ledende stillinger i lokale og regionale partiorganer. Han var medlem av Deputertkammeret i det rumenske parlamentet fra 2012 til 2016 og IT-minister fra desember 2014 til november 2015 i en regjering som ble ledet av Victor Ponta. I juli 2016 ble han valgt til fylkesordfører i Timiş-fylket (judeţul Timiş).

Etter sosialdemokratenes valgseier i parlamentsvalget i desember 2016 ble han foreslått som statsministerkandidat av sitt parti etter at president Klaus Iohannis først hadde avvist partiets opprinnelige forslag om Sevil Shhaideh. Partileder Liviu Dragnea var utelukket som statsminister på grunn av en lov som hindrer straffedømte å sitte i regjeringen.

Et halvt år som statsminister

30. desember fikk Grindeanu regjeringsoppdraget av presidenten, og 4. januar 2017 fikk han tillitsvotum av parlamentet og overtok som statsminister samme dag.

Den nye regjeringen kom raskt ut i hardt vær da den foreslo å lempe på korrupsjonslovgivningen og å innføre et amnesti som også kunne komme korrupsjonsdømte politikere til gode. Den offisielle hensikten var å gjøre livet i overbefolkete fengsler lettere. Dette førte i februar 2017 til de største gateprotestene i Romania siden Ceaușescus fall i 1989. Regjeringen red til slutt av stormen ved å trekke tilbake forslag og ofre en justisminister.

Da regjeringen tiltrådte, var det vanlig å se for seg Dragnea som den reelle statsministeren og Grindeanu som den formelle statsministeren. Etter hvert ble det klart at Grindeanu fant en slik situasjon utilfredsstillende. Forholdet mellom de to ble stadig kjøligere. En evalueringsrapport i partiet gav Dragnea den ammunisjonen han ønsket mot statsministeren, og partiledelsen kom i juni med krav om at Grindeanu måtte gå av. Da han nektet, ble han ekskludert av partiet, og de aller fleste statsrådene søkte om avskjed. President Iohannis ville ikke diskutere en alternativ sosialdemokratisk statsminister med Dragnea så lenge den sittende statsministeren verken hadde trukket seg eller fått mistillit. Derfor valgte partiledelsen, med støtte av den mindre koalisjonspartneren ALDE, til slutt å reise mistillitsforslag i parlamentet mot sin «egen» statsminister. Forslaget ble vedtatt i et fellesmøte av Senatet og Deputertkammeret 21. juni 2017, slik at Grindeanu måtte gå av.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg