Viorică Dăncilă

Faktaboks

Viorică Dăncilă

Vasilica-Viorică Dăncilă, Viorica Dancila

Født
16. desember 1963, Roşiorii de Vede
Av .
Lisens: CC BY SA 4.0

Artikkelstart

Viorică Dăncilă er en rumensk politiker fra det sosialdemokratiske partiet, og Romanias statsminister fra 29. januar 2018. Hennes regjering ble felt ved mistillitsvotum i parlamentet 10. oktober 2019 og fortsatte som forretningsministerium til 4. november.

Utdanning og yrkesliv

Viorică Dăncilă ble utdannet som ingeniør ved Petroleums- og gassinstituttet i Ploieşti i 1983–1988. I 2006 tok hun en samfunnsfaglig mastergrad i europeiske studier. Fra 1989 til 1997 var hun lektor i Videle, deretter arbeidet hun til 2009 som ingeniør i det rumenske oljeselskapet Petrom.

Politiske verv

Dăncilă ble medlem av det sosialdemokratiske partiet i 1996 og har hatt politiske verv på lokalplan og i fylket Teleorman. I 2009 og 2014 ble hun valgt som medlem av Europaparlamentet, der hun har vært med i komiteer for landbruk og for likestilling og kvinners rettigheter. I 2015 ble hun valgt som leder av den sosialdemokratiske kvinneorganisasjonen i Romania.

Hun var regnet for å stå partilederen Liviu Dragnea politisk nær, og etter at Mihai Tudose fra det samme partiet gikk av som statsminister 16. januar 2018 etter å ha blitt bedt om det av Dragnea og partiledelsen, ble Dăncila utpekt som partiets nye statsministerkandidat. Hun hadde tidligere ikke vært med i det rumenske parlamentet eller i regjering. Før Tudose ble presset til å gå av, hadde Sorin Grindeanu lidd samme skjebne i 2017.

Vekst og fall

Til å begynne med så samarbeidet mellom Dăncilă og Dragnea til å fungere bra, men etter hvert ble det synlige gnisninger. I flere saker viste Dăncilă seg mer selvstendig enn Dragnea satte pris på. Da Dragnea i mai 2019 i Høyesterett ble dømt til ubetinget fengsel i tre og et halvt år for tilskyndelse til misbruk av offentlige midler ved fiktive ansettelser, overtok Dăncilă midlertidig som sosialdemokratisk partileder, samtidig som hun fjernet enkelte av Dragneas ivrigste tilhengere fra regjeringsapparatet. På en ekstraordinær partikongress i juni ble hun valgt til leder av partiet, og hun ble valgt som partiets kandidat til presidentvalget høsten 2019.

Problemene for partiet tok ikke slutt med Dăncilă som partileder. Oppslutningen om regjeringen ble svakere, ikke bare blant velgerne, som vist i EU-valget sommeren 2019, men også ved at regjeringspartneren ALDE brøt ut. Da en samlet opposisjon reiste mistillitsforslag mot henne, fikk opposisjonen også støtte av enkelte sosialdemokrater som tidligere hadde meldt seg ut av partiet, og som støttet den tidligere partilederen Victor Ponta og hans nye parti, men også av noen som fortsatt var medlemmer. Ved avstemningen i parlamentet 10. oktober 2019 fikk regjeringen mistillit, og Dăncilă ledet deretter et forretningsministerium til Ludovic Orban fra det nasjonalliberale partiet overtok som statsminister 4. november.

I presidentvalget senere i måneden kom Dăncilă på andreplass i første valgomgang etter den sittende president Klaus Iohannis. I andre valgomgang 24. november tapte hun klart mot Iohannis. Hun fikk bare vel en tredjedel av stemmene, det dårligste resultatet noen gang for en presidentkandidat fra det sosialdemokratiske partiet. Som følge av valgnederlaget trakk hun seg to dager senere som partileder og ble etterfulgt av Marcel Ciolacu som midlertidig partileder.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg