Mihai Tudose

Faktaboks

Mihai Tudose
Født
6. mars 1967, Brăila

Artikkelstart

Mihai Tudose er en rumensk politiker som var Romanias statsminister fra 29. juni 2017 til 16. januar 2018.

Utdannelse

Tudose har sin utdannelse fra det juridisk-administrative fakultetet ved et privat universitet i București (1995), etterfulgt av kurs i ledelse ved universitetet i Galați (2001) og diverse kurs i utlandet. I 2010 tok han en doktorgrad innen militær- og etterretningsstudier ved Academia Națională de Informații ‘Mihai Viteazul' (etterretningsvesenets akademi) med avhandlingen «Beskyttelse av kritisk infrastruktur». Han ble i 2015 anklaget for plagiat i deler av avhandlingen, og avstod etter det fra doktortittelen.

Politiske verv

Mihai Tudose engasjerte seg politisk i 1992 som medlem av Den demokratiske nasjonale redningsfronten (FDSN), partiet som ble grunnlagt med Ion Iliescu som leder etter splittelsen av Den nasjonale redningsfronten (FSN), og som hadde hatt makten i Romania etter kommunistregimets fall i 1989. FDSN utviklet seg etter hvert til Det sosialdemokratiske partiet (PSD), og Tudose har hele tiden hatt verv i partiet, først i ungdomsorganisasjonen, der han var nestleder i 1997–2002. Siden 1994 har han vært medlem av partiets landsstyre. Fra 2004 til 2008 var han leder av partiorganisasjonen i byen Brăila, og fra 1996 til 2014 nestleder i fylkesorganisasjonen Brăila, fra 2014 til 2015 leder. I 2015 ble han en av nestlederne i Det sosialdemokratiske partiet. Han ble valgt til parlamentet (deputertkammeret) fra Brăila i 2000 og har senere blitt gjenvalgt.

Fra desember 2014 til november 2015 var han medlem av regjeringen Victor Ponta som statsråd for økonomi, handel og turisme, og fra februar til juni 2017 var han økonomiminister i Sorin Grindeanus regjering.

Statsminister

I juni 2017 opplevde Romania en nokså spesiell regjeringskrise ved at den sosialdemokratiske regjeringen (i koalisjon med et støtteparti) ble styrtet ved mistillitsvotum fra eget parti. Partileder Liviu Dragnea, som selv ikke hadde kunnet bli statsminister fordi han var straffedømt i en sak om misligheter ved en folkeavstemning, kom i konflikt med statsminister Sorin Grindeanu, som var blitt statsminister etter forslag nettopp fra Dragnea. Partiledelsen krevde Grindeanus avgang, men han nektet. Det store flertallet av statsråder innleverte sine avskjedssøknader i lojalitet til partiledelsen, blant dem også Tudose.

Etter at mistillitsforslaget var vedtatt i parlamentet 21. juni, foreslo partiledelsen overfor president Klaus Iohannis at Tudose skulle bli ny statsminister. Han fikk regjeringsoppdraget av Iohannis 26. juni og presenterte sin regjering og regjeringserklæring i parlamentet 29. juni. Samme dag fikk han tillitsvotum av parlamentet og avla eden som statsminister. Tudoses regjering beholdt mange av medlemmene fra Grindeanus regjering, men det var også enkelte nye. Etter hvert er flere statsråder skiftet ut, samtidig som Tudose som statsminister har kommet i konflikt med partileder Dragnea.

Konflikten kan minne om forholdet mellom Dragnea og Grindeanu i tiden før Grindeanu måtte gå av som statsminister. I begynnelsen av januar 2018 ble konflikten akutt, og det var en stund usikkert om Dragnea eller Tudose hadde mest støtte i partiet. Men 15. januar ble det holdt et møte i partiets ledende organer som førte til at Tudose søkte avskjed som statsminister samme dag. Han understreket samtidig at han ikke var interessert i å lede noen overgangsregjering inntil en ny statsminister kunne utpekes. Senere samme år meldte Tudose seg inn i det partiet som en annen tidligere sosialdemokratisk statsminister, Victor Ponta, nylig hadde grunnlagt, Pro Romania.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg