Emil Boc

Faktaboks

Emil Boc
Født
6. september 1966, Răchiţele i fylket Cluj, Romania
Emil Boc var Romanias statsminister fra 2008 til 2012. Foto fra 2011.
Av .
Lisens: CC BY 2.0

Artikkelstart

Emil Boc er en rumensk politiker. Han var Romanias statsminister fra 22. desember 2008 til 13. oktober 2009, og fra 23. desember 2009 til 6. februar 2012. I perioden 13. oktober–23. desember 2009 ledet han et forretningsministerium.

Bakgrunn

Boc er utdannet som jurist og statsviter fra universitetet i Cluj-Napoca, og hadde også kortere studieopphold i Storbritannia, USA og Belgia. I studietiden i 1980-årene var han i ledelsen for den kommunistiske studentunionen i Cluj-Napoca.

Partileder og lokalpolitiker

Etter kommunismens fall i 1989 har han gjort politisk karrière i Det demokratiske partiet (Partidul Democrat). Han var medlem av deputertkammeret i parlamentet fra 2000 til 2004, og partileder fra 2004. Partiets navn ble i 2007 endret til Det demokratisk-liberale partiet (Partidul Democrat-Liberal, PD-L), etter en fusjon med en utbrytergruppe fra Det nasjonal-liberale partiet.

Boc ble borgermester i Cluj-Napoca i 2004, og gjenvalgt i 2008. Han fratrådte som borgermester i januar 2009, en måned etter at han var blitt statsminister. Ved lokalvalgene 10. juni 2012 og 5. juni 2016 ble Boc på ny valgt til borgermester i Cluj-Napoca.

Statsminister

Første periode

Bocs første regjering var opprinnelig en flertallsregjering med medlemmer fra Det demokratisk-liberale partiet og Det sosialdemokratiske partiet. I månedsskiftet september-oktober 2009 gikk denne koalisjonen i oppløsning da de sosialdemokratiske statsrådene trakk seg fra regjeringen etter at visestatsminister og innenriksminister Dan Nica (sosialdemokrat) hadde fått avskjed. Regjeringen fortsatte som en mindretallsregjering fra Det demokratisk-liberale partiet.

Den 13. oktober 2009 fikk mindretallsregjeringen mistillitsvotum i parlamentet (senatet og deputertkammeret sammen). Mistillitsforslaget var framsatt av Det nasjonal-liberale partiet i samarbeid med det ungarske partiet UDMR, og fikk støtte av Det sosialdemokratiske partiet.

Regjeringskrisen falt i tid sammen med valgkampen foran presidentvalget i november, der den sittende president Traian Băsescu søkte gjenvalg. Boc regnes for å stå ham politisk nær. Băsescus viktigste utfordrere i presidentvalget kom fra Det sosialdemokratiske partiet og Det nasjonal-liberale partiet. Regjeringen Boc fortsatte som forretningsministerium uten at det lyktes å få utnevnt en ny regjering.

Andre periode

Etter at Băsescu ble gjenvalgt som president, ble Bocs annen regjering godkjent av parlamentet 23. desember 2009. Denne regjeringen var en koalisjon av Det demokratisk-liberale partiet, det ungarske partiet UDMR, representanter for andre nasjonale minoriteter samt noen partiløse politikere.

Bocs regjeringstid var preget av den store internasjonale finanskrisen, som også slo inn over Romania og forårsaket en dyp økonomisk tilbakegang fra slutten av 2008. I 2009 inngikk Romania en avtale med Det internasjonale pengefond (IMF), EU og Verdensbanken om støttelån. De rumenske motytelsene var harde budsjettkutt og strukturendringer. Med eurokrisen og de store gjeldsproblemene i mange EU-land i 2011 ble utsiktene for en snarlig bedring av levekårene i Romania enda dårligere, og i januar 2012 opplevde landet en omfattende protestbølge.

Da Boc gikk av som statsminister 6. februar 2012, begrunnet han det med et ønske om å lette de politiske og sosiale spenningene i landet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg