Loshavn utenfor Farsund.
Loshavn utenfor Farsund.

Loshavn er et gammelt strandsted i Farsund kommune, Agder, lengst sørøst på halvøya Lista. Loshavn var sammen med det større Eigvåg som ligger vel en kilometer lenger nord uthavner for Farsund og et yndet tilfluktssted for kapere under kaperkrigen 1807–1814.

For å lette navigasjonsforholdene i området ble det allerede rundt 1800 bygd et stort sjømerke på Færøy like utenfor. I 1878 ble det bygget en bemannet fyrstasjon på Søndre Katland litt lenger ute.

Loshavn hadde, som navnet tilsier, losstasjon, og stedet hørte 1837–1903 sammen med Eigvåg til den tidligere kommunen Lista. De to tettbebyggelsene ble 1903 innlemmet i den daværende bykommunen Farsund.

Det er i flere år arbeidet aktivt med vern av den gamle bebyggelsen i Loshavn, som i dag stort sett benyttes som feriesteder. Stedet har således bare en håndfull fastboende mot 212 i 1865 og 124 i 1910 (inkludert Eigvåg).

Kart

Loshavn
Loshavn
Av /Statens kartverk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg